Och Valve är inte glada.

Sluga Reddit-luskare har under veckan upptäckt att Epic Store-launchern är lite för nyfiken när det kommer till folks datorer. Mer specifikt märkte man att Epic Games Launcher söker efter en Steam-installation på datorn den startas på, varpå den tar för sig av en lista över filer i användarens Steam Cloud, vilken bland annat inkluderar sparfiler. Den skapar även en krypterad kopia av en config-fil som innehåller grupper användaren är med i samt dennes vänner.

Detta har av naturliga skäl inte uppskattats av många användare, som bland annat pekar på det faktum att Epic delvis ägs av kinesiska Tencent, som i sin tur har kopplingar till den kinesiska staten. Epics grundare Tim Sweeney har kontrat med att Tencent må äga en stor del av Epic, men att det fortfarande är han som tar alla beslut. Han tar personligen på sig ansvaret för den dåligt implementerade funktionen.

Daniel Vogel från Epic har också svarat på kontroversen, och medger bland annat att man kopierar config-filen ifråga utan att be om tillåtelse, men säger samtidigt att den endast skickas till Epic om man väljer att importera sina vänner från Steam.

Senast på bollen är Valve själva, som i ett uttalande till BleepingComputer inte helt oväntat är kritiska mot Epics förehavanden. En talesperson sade:

Vi tittar på vilken information Epic Launcher samlar in från Steam. Steam-klienten sparar data lokalt, såsom listan över spel du äger, din vänlista och sparade inloggnings-tokens (liknande informationen som sparas i din webbläsares cookies). Detta är privat användardata, förvarad på användarens hemmaskin, och är inte till för att användas av andra program eller laddas upp till tredjepartstjänster.

Skicka en rättelse
Men är det inte lite feltänk här? Har du medlemskort på dessa affärer så VILL du ha en relation med dessa affärer. Du besöker dem frekvent och de belönar detta med bättre priser på de produkter du verkar vara intresserad av. Detta ligger helt i ditt int... 18/03 Konkurrens i tjänster, spelkvalitet och priser. Tål du inte att din data delas på nätet så bör du slänga din dator och telefon och stänga av din internetanslutning. Jag ogillar detta spioneri på nätet som alla regeringar och företag ägnar sig åt. Men... 18/03 Din kommentar är inte relevant för någonting jag skrev. Hade du något vettigt att tillföra i diskussionen eller var din plan att ordbajsa för internetpoäng? 17/03 Har då aldrig sagt att jag "föredrar det sistnämnda", vilket jag då antar syftar till Kina. Men att folk tror att Farbror USA är så mycket bättre gällandes övervakning av sina medborgare, och medborgare globalt är bara löjligt. NSA och liknande har bakd... 17/03 Haha Obama. Du är väl i Sverige än? Så jäkla pluttig discordhöger...bryt inte karaktär än, du ska vänta på startpistolen innan du vaknar lilla bot. 17/03 Boyz, allt är inte ett avsnitt av 24. 17/03 - "Känner mig helt klart tryggare med uppgifterna i USAs händer än kineserna, så ja faktiskt" - "Före President Bone-Spurs, så hade jag nog hållt med dig i sak. Men med tanke på riktningen USA har idag, och inom närmaste framtiden, hade jag inte litat... 17/03 Nu jämförde väl inte personen dom dock? Bara för att Kina suger behöver man väl inte stödja din idol? 17/03 Att folk likställer USA med Kina på något plan gällande detta är helt absurt. Det spelar ingen som helst roll vem som sitter i vita huset, du jämför en kulturell jämlike med en kommunistdiktatur som bokstavligen massövervakar sin befolkning och rankar... 17/03 Jag är inte ett dugg förvånad att Epic har gjort det här, dom har troligen blivit pushade av Tencent att göra det, eller så såg dom det som en rejäl genväg för att få information av användarnas spelvana och dom skulle bli nekade om dom frågade steam om... 17/03