Förra rekordet stod sig i 20 år.

20 år – så länge fick ett speedrun-rekordet på första banan i Doom stå sig. Men efter ett år av förberedelser och ungefär 50 000 försök lyckades nicket 4shockblast nyligen göra det omöjliga – springa igenom banan Hangar på svårighetsgraden ultra violence på under 9 sekunder, och samtidigt radera det tidigare rekordet från 1998.

Hela bedriften och bakgrunden gås igenom i den sevärda filmen ovan, skriver Kotaku. Att rekordet var så svårslaget beror på att tiden i Doom räknas i hela sekunder och avrundas neråt. Oavsett om man springer på 9 sekunder blankt eller 9,99 sekunder blir det 9 sekunder på resultatskärmen. Eftersom Hangar är så kort och spelet uppdateras i konstanta 35 bilder per sekund (nån som mådde illa av det då? Hand upp!) får varje rörelse enorm betydelse. Skillnaden mellan ett speedrun på 8 eller 9 sekunder kan bokstavligt talat hänga på en enda frame, vilket det också gjorde i det nya rekordloppet. Det gick på 8,97 sekunder.

I videon berättas hur straferun-tekniken används för att slå det gamla rekordet (som var långtifrån tekniskt perfekt) och hur ett rekord kräver lite tur (fienderna spawnar slumpmässigt och står ofta i vägen). Hela det knappt nio sekunder långa rekordloppet har du här:

GG!

Skicka en rättelse