AMD verkar återigen stå för teraflopsen - som blir fler!

Medan Playstation 4 Förmodligen kommer att passera 100 miljoner enheter under konsolens livstid har Xbox One haft svårt att bli lika populär. Därför spekulerar många kring att Microsoft ska bli försöka bli först ut i nästa generation, vilket inte var fallet vid det förra skiftet. Det snackas också om att AMD återigen kommer att stå för hårdvaran i såväl Playstation 5 och Xbox "Two?" och en ny läcka skvallrar om vad vi kan förvänta oss i hårdvarukraft.

Våra vänner på Sweclockers går igenom läckan i detalj men i korta drag handlar det om en krets med kodnamnet "Gonzalo" som sportar en CPU med åtta kärnor som kan spinna loss i 3,2 GHz, något som enligt Jacob Hugosson på systersajten tror kommer ge ett rejält prestandalyft.

– Den enskilt största flaskhalsen i dagens spelkonsoler från Sony och Microsoft är utan tvivel processorkärnorna. Arkitekturen Jaguar var klen redan när konsolerna släpptes år 2013, men var det bästa AMD hade att erbjuda där och då. Åtta kärnor av arkitekturen Zen bör ge ett mångfaldigt prestandalyft mot vad till och med Playstation 4 Pro och Xbox One X har under huven.

Om vi jämför hårdvaran i Playstation 4 Pro och Xbox One X, de spelkonsoler mer högst prestanda i nuläget, ser det ut så här:

PS4 Pro

Xbox One X

"Gonzalo"

Processor

8 kärnor
AMD Jaguar
2,1 GHz

8 kärnor
AMD Jaguar
2,3 GHz

8 kärnor
AMD Zen+/Zen 2
3,2 GHz

Grafikkrets

AMD Polaris
911 MHz
4,2 tflop/s

AMD Custom
1 172 MHz
6 tflop/s

AMD Navi
1 800 MHz
14 tflop/s

RAM

8GB GDDR5

12GB GDDR5

24 GB GDDR6

Uppgifter om grafikkretsens beräkningskapacitet och mängden primärminne (RAM) baseras på påståenden från utvecklare som säger sig ha arbetat på spel för den kommande generationens konsoler. Dessa uppgifter ska alltså tas med en nypa salt fram till dess att mer konkreta uppgifter dyker upp.

Sony har som bekant valt att avstå från årets E3-mässa och lär därför inte ha för avsikt att annonsera en ny konsol snart, såvida de inte har ett eget event för det. Vilket var fallet med Playstation 4, men inte trean som avtäckes 2005. Microsoft teasade nästa konsol redan under förra årets mässa och är säkert sugna på att få ett försprång inför nästa kamp om spelkunderna.

Skicka en rättelse
8K kan fungera i titlar som kör 30 bilder per sekund med "fusk" som Checkerboard Rendering vilket är mycket bättre än uppskalning och interpolering osv. De flesta äventyrsspel ligger på 30 bilder per sekund vilket fungerar utmärkt på en TV. Då funkar... 16/04 Uppskalad 4K. Alltså inte native 4K. Så en hårdvara som antagligen har problem att driva 4K i 120 FPS ska helt plötsligt.. magiskt... driva en upplösning som har fyra gånger så många pixlar i 60 FPS när inte ens den kraftigaste hårdvaran på marknaden... 13/04 https://tse1.mm.bing.net/th?id=OGC.acb65a1465e7a05b6c51d993650559da&pid=Api&rurl=https%3a%2f%2fmedia.giphy.com%2fmedia%2fP3cvwytPdeuSQ%2fgiphy.gif&ehk=xddaqOrvFJE54vRupvNmGg 13/04 "Sportar"? Det där uttrycket är illa nog på engelska, jag har inte läst det direktöversatt tidigare. Årets töntigaste ord? 13/04 @Schluug: och jävlar vilket spel det är du! God Of war alltså. Jag hoppas Sony kommer satsa än mer på VR i och med ps5. De har lagt en jävligt bra grund för sig själva i och med VR hjälmen de släppte till ps4 som är sanslöst bra VR för pengarna man beta... 13/04 THIS JUST IN! 12/04 PS4ans fläktar låter sjukt högt. Jag köpte PS4Pro med RDR2 också, som innehöll en nyare version av PS4Pro som knappt låter alls. Får hoppas PS5an håller samma ljudnivå. 12/04 Känns som detta är nya krysslådan, Gonzalo känns alldeles för icke-japanskt? :) Men härligt att konsolerna äntligen får rejält med ram och en processor som inte är från stenåldern! 12/04 Jo, har funderat några ggr på att byta till en pro, men sen ändå tänkt till att jag lika gärna kan vänta tills PS5:an släpps då det ändå inte är så långt borta. Sen det här med fläktljud är det nog bland det mest irriterande ljud i omgivningen jag stör... 12/04 Haha dagens asgarv 😂😂😂 12/04