Priset för framgång?

Påfallande ofta kommer rapporter om orimligt långa arbetstider och tuffa arbetsförhållanden i spelbranschen. På senare år har det rapporteras om "crunch" hos såväl Bioware som Rockstar. I ett reportage från Polygon och insidan av Epic Games, kända för fenomenet Fortnite, vittnar anonyma anställda om ett tufft arbetsklimat. Ja, rentav "brutalt" enligt utvecklare.

Everything has to be done immediately. We’re not allowed to spend time on anything. If something breaks — a weapon, say — then we can’t just turn it off and fix it with the next patch. It has to be fixed immediately, and all the while, we’re still working on next week’s patch. It’s brutal.

Crunch brukar handla om särskilt hårda perioder då en viktig deadline måste hållas, men i Fortnite-fallet beskrivs det som "crunch utan slut" och om 70 timmar långa arbetsveckor, ibland över 100 timmar. Allt för att ledningen vill hålla hårt i populariteten hos Fortnite.

Intervjuerna har gjorts med dussintalet anställda, som använder ord som "pressande" och "hotfull" om arbetsmiljön. Anställda ska ha vägrat jobba helg – och avskedats. En talesperson för Epic Games målar upp en annan bild än de anställda. 100-timmarsveckor är "oerhört sällsynta".

People are working very hard on Fortnite and other Epic efforts. Extreme situations such as 100-hour work weeks are incredibly rare, and in those instances, we seek to immediately remedy them to avoid recurrence.

Samtalen har skett med nuvarande anställda, avhoppare, frilansare, QA-folk och kundservice. Hela artikeln är värd din tid, och är alltså inte den första (och lär inte vara den sista) av sin sort.

Tack till Joffe för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Förr i tiden gjorde spel av en liten passionerad grupp som verkligen brann för det och kunde sätta sina egna scheman samt så var utvecklingstiden mycket kortare. Det är lite som att jämföra en konstnär som gräver ner sig i sitt arbete mot en som tvingas... 25/04 Det var ju deras egna beslut att skala upp allting dock. Det var inte som att spelet slog igenom och helt plötsligt behövde dom mer utvecklare automatiskt utan dom valde att skala upp i helt orimliga förhållande. 25/04 Det är också sant. Men dom flesta nu tittar på vad andra gör. Och försöker göra spin offs eller sin egen variant på spelet eller något slags reskin. Är inte ofta man ser något originellt. Iallafall jämfört med innan 25/04 Synd, trodde branschen hade ändrats. Fortfarande dåliga löner i Sverige? Jag har 25-30 år erfarenhet från programmering, närmar mig 40 så ta det med en nypa salt; men jag har en massa år i olika roller (främst embedded). Har 5 årig utbildning (MSc) från... 25/04 @KoP: Seriöst? Hur många skulle ärligt ställa upp på det på valfri arbetsplats? Att denna bransch endast ska befolkas av superpassionerade människor som ska offra all sin fritid för jobbet låter helt bisarrt. 25/04 Det här är väl därför det är mycket buggar. Om man pressar dem som jobbar till bristningsgränsen blir resultatet påskyndat. Men dem pumpar ju ut nya grejer praktiskt taget exakt varje vecka, så att det behövs mycket arbetskraft är inte så konstigt. Jag... 25/04 Branschen skriker efter duktiga programmerare. Det blir man inte på en spelutvecklingsutbildning. Då är det bättre att plugga ren datavetenskap eller dataingenjör. Om man vill jobba med spel som något annat än programmerare måste man vara bra på något:... 25/04 De enda som är passionerade över sitt jobb är designers och indieutvecklare. Sitta på nåt corporate bs och hacka kod dagarna i ända är döden för själen. Gjort det i tio år nu, passionen dog efter två. 25/04 Inget ovanligt när det kommer till spelbranschen. Förr i tiden kunde folk som jobbade i spelbranschen sova över på sina jobb under skrivborden. Då var det ingen som klagade utan dom förklarade sin passion till branschen och att dom älskade det dom gjord... 25/04 Fikarum? Du är rolig du. De kissar i flaska. 25/04