Den 17 maj har det gått 10 år sedan den första publika Minecraft-versionen släpptes, och det firas med ett stort event vid Mojangs kontor i Stockholm. Men spelets grundare Markus "Notch" Persson är inte bjuden.

Microsoft väljer att inte bjuda in honom och motiverar beslutet med hans "kommentarer och åsikter", skriver Variety som fått en kommentar från en talesperson för Microsoft. Underförstått är det Perssons ibland kontroversiella uttalanden på Twitter som ligger bakom beslutet.

Hans kommentarer och åsikter speglar inte Microsofts eller Mojangs och är inte representativa för 'Minecraft'.

Talespersonen tillägger att Persson inte arbetat med Minecraft sedan 2014, då han sålde spelet och utvecklaren Mojang till Microsoft för 2,5 miljarder dollar (omkring 18 miljarder kronor med då rådande valutakurs).

Perssons twittrande har genom åren lett till kritik, bland annat efter kontroversiella kommentarer om könstillhörighet och hudfärg. Microsofts talesperson säger inte uttryckligen att det är saker som dessa som ligger bakom beslutet att inte bjuda in honom till 10-årsfesten, men så sent som förra månaden togs texter som "Made by Notch" och "The Work of Notch!" bort från startskärmen i Minecraft. Hans namn finns fortfarande kvar i eftertexterna, men Microsoft verkar vilja tona ner namnet "Notch" i sitt storsäljande varumärke.