Kontroversiella kommentarer och åsikter, menar Microsoft.

Den 17 maj har det gått 10 år sedan den första publika Minecraft-versionen släpptes, och det firas med ett stort event vid Mojangs kontor i Stockholm. Men spelets grundare Markus "Notch" Persson är inte bjuden.

Microsoft väljer att inte bjuda in honom och motiverar beslutet med hans "kommentarer och åsikter", skriver Variety som fått en kommentar från en talesperson för Microsoft. Underförstått är det Perssons ibland kontroversiella uttalanden på Twitter som ligger bakom beslutet.

Hans kommentarer och åsikter speglar inte Microsofts eller Mojangs och är inte representativa för 'Minecraft'.

Talespersonen tillägger att Persson inte arbetat med Minecraft sedan 2014, då han sålde spelet och utvecklaren Mojang till Microsoft för 2,5 miljarder dollar (omkring 18 miljarder kronor med då rådande valutakurs).

Perssons twittrande har genom åren lett till kritik, bland annat efter kontroversiella kommentarer om könstillhörighet och hudfärg. Microsofts talesperson säger inte uttryckligen att det är saker som dessa som ligger bakom beslutet att inte bjuda in honom till 10-årsfesten, men så sent som förra månaden togs texter som "Made by Notch" och "The Work of Notch!" bort från startskärmen i Minecraft. Hans namn finns fortfarande kvar i eftertexterna, men Microsoft verkar vilja tona ner namnet "Notch" i sitt storsäljande varumärke.

Skicka en rättelse
När man läser denna tråden så ser jag att en del gör samma misstag angående yttrandefriheten som många andra - speciellt när man kommer in på åsiktskorridoren. De blandar ofta ihop äpplen och päron och säger "det finns ingen åsiktskorridor/PK" gärna til... 03/05 Äckligt av Microsoft. Utan Notch, inget Minecraft. Säga vad man vill om honom eller om mc men han är en av vår tids största spelskapare. Finns oändligt med exempel på företag som startats av personer, blivit framgångsrika och uppköpta av större företag... 02/05 Vi skriver om sånt som intresserar våra läsare, ibland även om det leder till hätsk debatt. Vilket var min poäng: att inte låta negativa kommentarer styra innehållet eller möjligheten att diskutera det. Jag höll mycket medvetet denna nyhet neutral för... 02/05 Tolkar det som att du håller med om mitt påstående :) 02/05 Jag menar, är GB rasister för att de säljer 88an-glass? 88 är ju en fruktansvärd symbol och allt det. Givetvis är det inte så, kontexten är viktig. Och rent generellt så är "Its OK To be white" inte en rasistisk term, bara för att några rasister valt... 02/05 14, 88, och 1488 är automatiskt inte rasistiska, men de används av vissa grupper för att signalera rasistiska åsikter. Samma sak gäller även "It's ok to be white", det används för att signalera åsikter. Använder du uttrycket för att du lärt dig det på... 02/05 Tack för tipset men jag har redan gjort misstaget att diskutera med fools i tråden :) 02/05 Do not argue with a fool. He will drag you down to his level and beat you with experience. 02/05 Men om jag säger att det är okej att vara vit och syftar på det faktum att det ÄR okej stt vara vit. Det är min enda intention med uttrycket. Är jag rasist då för att det finns rasister som använt samma uttryck? Skärpning... 02/05 Är numren 14,88, och 1488 rasistiska? De är ju bara nummer? Nummer kan väl inte vara rasistiska? Det finns en bakgrund (https://www.adl.org/blog/from-4chan-another-trolling-campaign-emerges) till "It's ok to be white" (och den är mycket äldre än 4chan)... 02/05