Inget av de tre utlovade spelen presenterades i dag. Förstås. Because "tre".

Valve har tidigare antytt ett avslöjande av sitt nya VR-headset, Index, i maj. Tidigare idag skrev vi om att imorgon kunde vara dagen. Så blev det inte för Valve har redan gläntat på Index-dörren.

Valve Index är redo för leverans den 28 juni och kommer kosta dig 1 079 euro. Omvandlat till svenska kronor landar vi då på en bit över 11 000 kronor. Då får du, förutom headset, de så kallade "knuckles"-kontrollerna (numer: Index-kontroller), två basstationer och en del annat du hittar i listan underst. Notera att du kan komma billigare undan om du redan äger en Vive, då basstationerna till denna är kompatibla med Index. 799 euro blir i så fall prislappen.

Så här ser det ut, Valves VR-headset Index.

Index-kontrollerna ska vara bättre än de till Vive.

Index kräver två externa sensorer, eller fyrar – det har alltså ingen inside-out-tracking. Men sensorerna är kompatibla med HTC Vive.

"Kvalitet först", är Valves rubrik när det kommer till specifikationer. Index har två stycken RGB LCD-displayer på 1 440 x 1 600 vardera. Det är samma som i ungefär lika kostsamma HTC Vive Pro, men Index displayer flyter i 120 Hz (med "experimentella" 144 Hz), jämfört med 90 Hz i Vive Pros Oled-displayer. Kontrollerna skryter med 87 olika sensorer för att känna av fingrar och handpositioner, fart och "annat" som ska kunna översätta dina IRL-rörelser till den virtuella verkligheten. Lär komma till nytta i lovande VR-shootern Boneworks – se gameplay nedan.

Kontrollerna, samt basstationerna, är kompatibla med Vive. Du kan också köpa kontroller och basstationer separata. Mycket mer om specifikationer och annat hittar du på officiella sajten.

Och spelen...?

Som bekant har Valve tre "fullängdsspel" på gång till Index men dessa säger man inte ett pip om idag – förutom att ett "flaggskeppsspel" från Valve kommer senare i år. Ryktet om en Half-Life-prequel får med andra ord fortsätta att vara just ett rykte. Klart är i alla fall att Valve Index kommer att kunna köra alla spel som är kompatibla med Steam VR.

Detta ingår i paketet Valve Index VR Kit

 • Headset

 • Integrerade hörlurar

 • Anslutningskabel för headset med DisplayPort 1.2- och USB 3.0-anslutningar

 • Nätadapter för headset

 • Regionanpassad strömadapter för headset

 • Adapter för headsethållare (för mindre huvuden)

 • Ansiktskudde för headset

 • 2 kontroller, vänster och höger

 • 2 USB-laddningskablar för kontroller

 • 2 SteamVR 2.0-basstationer

 • 2 4,5 m strömkablar för basstationer

 • 2 stativ med monteringssats för basstationer

 • Regionanpassade elkontakter för basstationer

 • Putsduk

Skicka en rättelse
Epics lösning: Gör ett eget värdelöst headset med 5 år gammal hårdvara och låser in stora efterlängtade VR-titlar till egna plattformen(som tidigare var ämnade för alla plattformar) - motiverar agerandet med att det är för konsumentens bästa. 04/05 Tråkigt. Var laddad för att Valve skulle vara dem som skulle bringa VR till den stora massan. Jag ställer in siktet på en Oddysey + istället. 02/05 tror dom finns separat på steam redan. 02/05 11k är inte så dyrt för en dator. Det är t om väldigt billigt :) 02/05 men det är också 15 gånger tråkigare med plattskärm än VR så det lönar sig ändå. Kommer ni ihåg när 4MB RAM kostade 8000kr? mmmm jag med... Det sagt gåller jag med. Oculus väljer helt klart rätt väg att gå här. 02/05 Om den här hade haft inside-out tracking och kostat ~$600 så hade den varit grym. Som det ser ut nu så undrar jag om det är Lighthouse-systemet som driver upp priset så förbaskat. En enstaka Lighthouse 2.0-box kostar $150. En Rift CV1-sensor kostar $60.... 02/05 Någon som vet vart man kan köpa kontrollerna efter release? 02/05 Detta kan knappt klassas som "argument" men jag biter Varmkorv kostar 10kr och då är 500kr inte prisvärt.. Hadu du sagt 50kr eller kanske 75kr hade det kunnat varit lite realistiskt (även om det är skevt) Men du tycker med det argumentet att Valves sats... 02/05 Har sparat i ett halvår till VR och igår slog jag till. Om 2 månader får jag mitt första headset. Det ska bli spännande att se hur långt man kommit sen jag testade Oculus Rift SDK 1 för många år sen :) 02/05 11000kr !!!! Galet sjukt! Inte ens min datorn är så dyr! ELVATUSEN KRONOR! Nej nej! 02/05