Half-Life och Candy Crush nådde inte fram i år.

Fyra tidlösa klassiker har förärats plats i spelens Hall of Fame. Spelen i fråga är patienskortspelet Harpan som ingått i ett antal verioner av Windows, Nintendos partyracer Super Mario Kart, fightingliret Mortal Kombat och det över 40 år gamla textäventyret Colossal Cave Adventure.

Listan World Video Game Hall of Fame introducerades 2015 av spelmuseet The Strong i staten New York, och lägger årligen till ett par klassiska spel till listan. I år tampades totalt tolv spel de fyra platserna, och de åtta som ej vann är Half-Life, Civilization, Myst, Super Smash Bros. Melee, Candy Crush Saga, Centipede, Dance Dance Revolution och NBA 2K. Valet av vinnarna motiveras med deras tydliga påverkan på spelindustrin, populärkulturen och samhälet i stort.

Tidigare Hall of Fame-medlemmar är bland andra Doom, World of Warcraft, Pong, Super Mario Bros, Halo, Tomb Raider och Final Fantasy 7. Allmänheten brukar via ett onlineformulär få nominera spel som man vill ha in på listan, och sedan utser en jury vinnarna.

Kolla in alla Hall of Fame-deltagare på worldvideogamehalloffame.org, eller se en lättöverskådlig lista på Wikipedia.

Vilka spel förutom Quake vill du ha in på listan?

Skicka en rättelse
Någon som vet hur man (om man) kan föreslå spel? På allvar så ser jag kollegorna som sitter och spelar Harpan (www.fz.se) på jobb, men hur nomineras sånt här? Och vem bestämmer? 24/01 Sant, men då spelet inte direkt är något nytt utan bygger på en hel del andra spel med nästan identiskt innehåll..så...tja :) Men folket har röstat! 03/05 Inte för att vara elitistisk gamer men Candy Crush... förstår dock iom att det var allmänheten som röstat så blir det mer tyngd på popularitet än kvalitet. Jag är beredd att gå i graven för att Half-Life är objektivt bättre än Candy Crush om man mäter... 03/05 Spelar man inte på PC är man ju inte gamer på riktigt, det är sen gammalt. Att se ner på andra som spelar mer lättillgängliga spel än en själv är tyvärr populärt inom gaming-kulturen. 03/05 Kungen, Harpan undrar bara var är MS Röj 03/05 Hade föredragit Kungen framför Harpan, inte för att jag kunde spela det, men farsan brukar spela det hela tiden. Ta int' skiten seriöst, fröknar & gubbar, utan njut av helgen nu! ;) 03/05 Varför inte? Det är ett av de mest populära spelen som finns i historien och det spelas av alla målgrupper, dessutom har det tjänat mer pengar än många andra spelserier. 03/05 Okej, missade att det var allmänheten som fick rösta. Då förstår jag att det är med då Halo är populärt, varför det är det förstår jag dock inte. Det som kliade mest i huvudet var just det att det hade hamnat där före tex Half Life. 03/05 Som Tomas säger så kommer nomineringarna från allmänheten, sedan utser juryn en vinnare. Det blir ofta en popularitetstävling. Med det sagt så tycker jag Halo förtjänar en plats (men inte innan Half-Life eller Goldeneye) då de revolutionerade FPS på kon... 03/05 Allmänheten nominerar (https://www.worldvideogamehalloffame.org/nominate) vilka som ska vara med, sen utser en jury vinnarna. Det gynnar förstås populära spel som Halo och Candy Crush i fråga om nomineringar. 03/05