Ny teknik ska ge full kontroll över vem som köper och säljer.

Ubisoft och brittiska företaget Genba Digital är på väg att förändra hur man säljer spel digitalt, och samtidigt strypa försäljningen på den "gråa marknaden".

Genba har tagit fram tekniken SKA, silent key activation, som innebär att spel aktiveras på köparens Uplay-konto utan att någon spelnyckel är inblandad. Därmed skickas inga nycklar ut till återförsäljare. Vanligen får återförsäljare ett antal nycklar från spelföretaget. Spelpriserna varierar mellan olika regioner, och det händer att nycklar från regioner med lägre pris säljs i dyrare regioner, på den gråa marknaden (inofficiell, men inte nödvändigtvis olaglig).

Så här säger Genbas VD Matt Murphy till Gamesindustry.biz:

Silent key activation doesn't pass on the key to the e-tailer or, as a consequence, the end user. It stays with Genba. We take a number of keys off Ubisoft for a game like Assassin's Creed Odyssey and we'll set on that keybank.

If someone goes on a website like Fanatical and buys a Ubisoft product, it will take them through the checkout process, then ask you to enter your UPlay account -- if you don't have one, it asks you to set one up. The game is then automatically activated in UPlay. Fanatical doesn't get a key, and neither does the player. They just log into UPlay and the game is there, as if they bought it from the UPlay Store.

Det här ger spelföretagen mer kontroll över försäljning och prissättning. För spelköpare innebär det att det inte kommer gå att köpa spel från inofficiella återförsäljare till lägre pris, vilket ibland går nu. Men återförsäljare kommer kunna skaffa rättighet att använda tekniken, och fortsätta sälja Ubisofts spel digitalt.

Murphy spår att det här är framtiden för pc-spel, att många stora bolag är på gång och att det kan vara etablerat hos de stora inom ett år.

This broad concept of keyless distribution is called 'direct entitlement', and that will become the standard way of operating. I don't know how far in the future but it's not very far away. Probably within a year I think all the big guys will be doing it that way.

Den stora frågan är hur priserna på pc-spel kommer påverkas. Och om Ubisoft ger återförsäljarna möjlighet locka kunder med lägre priser än i Uplay, vilket lär behövas för att locka kunder.

Skicka en rättelse
Jag hade lust att skaffa Dark Souls 3 till pc i går, har det redan på PS4 men hade det utlånat. Såg att detta tre och ett halvt år gamla spel + två DLC kostar ÅTTIOFEM EURO på Steam. Tro fan att jag köpte en nyckel i stället! 162 kr från instant gaming... 25/09 Hade varit bättre i min mening att använda något av de andra orden i rubriken, men jag må ju hålla med om att det är nog det ord de flesta använder även om det lätt blir missvisande. Men som en slut kläm i det hela, tycker jag att ni överlag gör ett rik... 07/05 Jag håller med dig! Jag köper gärna en spel å njuter av det. För då ser man mer värde av spelet också. Bara höjde rösten för det finns folk som vill spela men har inte råd ”prioritering” av att köpa split ny spel för 600kr. Då blir det att vänta på rea.... 07/05 Fast det är ju vad Genbas VD säger. Rätt eller fel är väl en definitionsfråga. Jag uppfattar grey market som ett etablerat begrepp som folk förstår, därför använde jag det. Kunde kanske ha skrivit "sekundärförsäljning" eller "andrahandsförsäljning" elle... 07/05 @Tomas Helenius: Nej ingen påstår det i artiklen som sådan, men att kalla det för gray market i rubriken ger den signalen. Det är en klar Aftonbladet rubrik i mina ögon. 07/05 Ingen har heller påstått att det är olagligt. Kärnan i nyheten är att Ubisoft stärker, rentav monopoliserar kontrollen över förmedlingen av spelkoder, och samtidigt stryper tredjepartsförsäljningen. 06/05 Buhu åt dig istället, om vi skall hålla denna nivå på detta. Det finns ingen grå markanda av nycklar till spel det är fullständingt lagligt att köpa nycklar från länder där det är billigare. Detta skadar heller inte utvcklarna på något sätt, och nästan... 06/05 Kom igen FZ och köp inte in på spelföretagens propaganda, rubriken skriker ju köpt. Detta är inte en grå marknad, det är inte i närheten av olagligt att sälja spel nycklar vidare. Finns inget grått i det hela, tycker inte ni skall spä på spelföretagens... 06/05 No worries! Så strategin med halva-spel-drm fungerar inte då?, "oss" bedragare emellan. 05/05 En sak jag störde mig på här, hur tänkte du när du skrev småsnåla? Anthem - Full release Fallout 76 - Full Release Days Gone - Full Release Dessa tar jag som exempel. Tycker du dessa spel är värda sitt pris? Du ser alla fel, hur dessa spel är, hur vridn... 04/05