Är lootlådor i dator- och tv-spel jämförbart med lotteri? Det vill den sveneska regeringen få svar på. Man har därför gett Konsumentverket i uppgift att utreda hur lootlådor fungerar och om och i så fall hur de påverkar spelarna. Det skriver SVT.se.

– Vi ser ju att minderåriga utsätts för rätt så stora risker som finns i dataspel, säger Shekarabi till SVT. Vi pratar om situationer i dataspel som påminner väldigt mycket om spel om pengar och lotteri, det som kallas för loot-lådor.

– För vår del är det väldigt viktigt att ha ett bra konsumentskydd inte minst när minderåriga finns på marknaden. Det finns också uppgifter om att det finns en svart andrahandsmarknad för de här spelarna och då är vi ju väldigt nära det som normalt regleras av lagstiftningen för spel om pengar.

Frågan sköts av civilminister Ardalan Shekarabi (S), och det är först och främst lådornas eventuella påverkan på unga som står i centrum. Även Folkhälsomyndigheten, Spelinspektionen och Statens medieråd kommer bidra till rapporten, som ska ligga på regeringens bord senast den 1 oktober.

Debatten om lootlådor härjade under stora delar av 2017, och den peakade i och med Star Wars: Battlefront 2-släppet i november det året. Våren 2018 gav den dåvarande regeringen Lotteriinspektionen i uppdrag att granska fenomenet, men uppenbarligen fick man inte svar på alla frågor då.

Vad anser du om lootlådors vara eller icke vara?