Rapport om hur det påverkar unga ska vara klar i höst.

Är lootlådor i dator- och tv-spel jämförbart med lotteri? Det vill den sveneska regeringen få svar på. Man har därför gett Konsumentverket i uppgift att utreda hur lootlådor fungerar och om och i så fall hur de påverkar spelarna. Det skriver SVT.se.

– Vi ser ju att minderåriga utsätts för rätt så stora risker som finns i dataspel, säger Shekarabi till SVT. Vi pratar om situationer i dataspel som påminner väldigt mycket om spel om pengar och lotteri, det som kallas för loot-lådor.

– För vår del är det väldigt viktigt att ha ett bra konsumentskydd inte minst när minderåriga finns på marknaden. Det finns också uppgifter om att det finns en svart andrahandsmarknad för de här spelarna och då är vi ju väldigt nära det som normalt regleras av lagstiftningen för spel om pengar.

Frågan sköts av civilminister Ardalan Shekarabi (S), och det är först och främst lådornas eventuella påverkan på unga som står i centrum. Även Folkhälsomyndigheten, Spelinspektionen och Statens medieråd kommer bidra till rapporten, som ska ligga på regeringens bord senast den 1 oktober.

Debatten om lootlådor härjade under stora delar av 2017, och den peakade i och med Star Wars: Battlefront 2-släppet i november det året. Våren 2018 gav den dåvarande regeringen Lotteriinspektionen i uppdrag att granska fenomenet, men uppenbarligen fick man inte svar på alla frågor då.

Vad anser du om lootlådors vara eller icke vara?

Skicka en rättelse
Jag märkte på ditt ordval att du va lite ironisk... Men det finns många (och jag har träffat dem) som faktiskt tror att det är så. Är även jag nånstans mitten-vänster. 19/06 Alltså det var lite skämt och lite allvar, när vårt system fungerar så fungerar det väl. Men det hjälper inte att politiker har egna regler för sin "bransch", för många inklusive mig själv känns det som att dom lever i sin egna lilla bubbla och skyr ing... 19/06 Det som är skrämmande är att det faktiskt finns folk som tror att det är så som du beskriver. Där har ju skolan misslyckats. 18/06 Nä, vi har inte ett feodalt underliggande system inbakat. Du kan när som helst bli en del av staten genom att engagera dig i rätt forum. Det är busenkelt. Men jag kan förstå att invånare får underliga uppfattningar för i regel tycks svenskar ha en mycke... 17/06 "Staten är vi" det är det dom vill att vi ska tro..... :p staten är den nya adeln och arbetarna är bönderna. Skillnaden är att vi bönder idag får så vi klarar oss, och fint ställer oss i led för att jobba utan att klaga alldeles för mycket. Och att skyd... 17/06 @anon_326725: En sak till då, om du nu anser att detta har så mycket med uppfostran att göra så är väl loot-lådor ett riktigt dåligt alternativ. Då är det ju då mycket bättre att låsa allt bakom lite grind istället, vill du ha ett snyggt skin så måste... 13/05 Dumheter. Problemet med äldre människor är att de tappar smaksinne, aptit och får snabbare en känsla av mättnad. Det kan du inte betala pengar för att åtgärda, det är skit vi får leva med som åldrande människor. Vi har ett ständigt ökat antal äldre och... 12/05 Runt 1/3 av patienter inom äldrevården svälter. Inte i livets slutskede. Pga. inefektivitet och överbelstat system. Andra prioriteringar. Du hänvisar till undersökningar gjorda av svågrar till tillseda. Som bekant granskar ju polisen i det här landet... 12/05 Du har en kraftigt förvriden syn på svensk vård, märker jag. Kanske läser du för många domedagsprofeter som härjar på internet. Jag länkade till och med till undersökningen (2018) där Sverige jämfördes med jämförbara länder och de kom fram till att Sver... 12/05 Håller dock med dig om reglerat lotteri. Om loot boxes finns i spel; Logga in via bekräftat +18 år och tillhörande konto och person. Annars nope. Överförings error. Men jag skulle gärna se kraftiga regleringar för egen del. Hellre regler än anarki. 11/05