Rapport om hur det påverkar unga ska vara klar i höst.

Är lootlådor i dator- och tv-spel jämförbart med lotteri? Det vill den sveneska regeringen få svar på. Man har därför gett Konsumentverket i uppgift att utreda hur lootlådor fungerar och om och i så fall hur de påverkar spelarna. Det skriver SVT.se.

– Vi ser ju att minderåriga utsätts för rätt så stora risker som finns i dataspel, säger Shekarabi till SVT. Vi pratar om situationer i dataspel som påminner väldigt mycket om spel om pengar och lotteri, det som kallas för loot-lådor.

– För vår del är det väldigt viktigt att ha ett bra konsumentskydd inte minst när minderåriga finns på marknaden. Det finns också uppgifter om att det finns en svart andrahandsmarknad för de här spelarna och då är vi ju väldigt nära det som normalt regleras av lagstiftningen för spel om pengar.

Frågan sköts av civilminister Ardalan Shekarabi (S), och det är först och främst lådornas eventuella påverkan på unga som står i centrum. Även Folkhälsomyndigheten, Spelinspektionen och Statens medieråd kommer bidra till rapporten, som ska ligga på regeringens bord senast den 1 oktober.

Debatten om lootlådor härjade under stora delar av 2017, och den peakade i och med Star Wars: Battlefront 2-släppet i november det året. Våren 2018 gav den dåvarande regeringen Lotteriinspektionen i uppdrag att granska fenomenet, men uppenbarligen fick man inte svar på alla frågor då.

Vad anser du om lootlådors vara eller icke vara?

@SaltyApple: En sak till då, om du nu anser att detta har så mycket med uppfostran att göra så är väl loot-lådor ett riktigt dåligt alternativ. Då är det ju då mycket bättre att låsa allt bakom lite grind istället, vill du ha ett snyggt skin så måste... 13/05 Dumheter. Problemet med äldre människor är att de tappar smaksinne, aptit och får snabbare en känsla av mättnad. Det kan du inte betala pengar för att åtgärda, det är skit vi får leva med som åldrande människor. Vi har ett ständigt ökat antal äldre och... 12/05 Runt 1/3 av patienter inom äldrevården svälter. Inte i livets slutskede. Pga. inefektivitet och överbelstat system. Andra prioriteringar. Du hänvisar till undersökningar gjorda av svågrar till tillseda. Som bekant granskar ju polisen i det här landet... 12/05 Du har en kraftigt förvriden syn på svensk vård, märker jag. Kanske läser du för många domedagsprofeter som härjar på internet. Jag länkade till och med till undersökningen (2018) där Sverige jämfördes med jämförbara länder och de kom fram till att Sver... 12/05 Håller dock med dig om reglerat lotteri. Om loot boxes finns i spel; Logga in via bekräftat +18 år och tillhörande konto och person. Annars nope. Överförings error. Men jag skulle gärna se kraftiga regleringar för egen del. Hellre regler än anarki. 11/05 Vården var ex. i sin helhet. Sjuk, social, äldre etc. Och den är kraftigt eftersatt i vårt land. Möjligen bättre än utvecklingsländers, men inte i fas med kostnaden för den. Säg 4/10 för ett 1.200:- spel. För att använda den termologin. Att åtala en sta... 11/05 man kan ju undra hur parallelen är mellan pokemonkort, eller magic kort. Konceptet är ju nästintill likadant. 11/05 Jag gillar varken lootlådor eller att regeringen vill peta i dem. 11/05 Säger som innan.. Agree to disagree :) 10/05 @SaltyApple: Än en gång, har inget med uppfostran att göra. 10/05
Skicka en rättelse