Mindre sudd.

Oculus har uppdaterat sitt virtual reality-sortiment med två nya Rift. Det ena heter Oculus Quest och är en fristående variant, men för oss som spelar vid dator är det andra, Rift S, mer intressant.

Rift S har lite högre upplösning än original-Riften, med bättre skärpa som efterlängtad konsekvens. Oculus menar också att scren door-effekten reduceras. Den har "inside out-tracking", alltså sensorer och kameror på headsetet som mäter var det befinner sig – inga externa sensorer behövs. Tack vare kamerorna kan användaren se vad som finns framför headsetet på displayen – välkommet om man kör exempelvis en flygsimulator och behöver använda tangentbordet. Enligt ett par tidiga användaromdömen kan man ha glasögon på sig.

Rift S har samma systemkrav som originalet (minst GTX 960, GTX 1050 Ti, Radeon RX 470, Radeon R9 290 som grafikkort). Den har också liknande pris – 450 euro kostar den i Oculus-butiken. Frakten är gratis, så slutpriset landar i trakterna av 4 800 kronor. Den billigaste Oculus Quest-modellen med 64 GB minne kostar lika mycket, 128 GB-varianten kostar 549 euro.

Skicka en rättelse
*kränkt* Hade ju tänkt hålla mig till PSVR till nästa generations VR men är lite smått sugen på Quest nu. Är sedan dag 1 trött på att behöva tänka på var kameran är halva tiden. 23/05 Finns VR till playstation för snåljåpar. För oss som förstår att bra teknik kostar lite mer så finns det dessa prylar som kostar mer :) Det går hur bra för VR som helst. Faktumet att det utvecklas nya produkter hela tiden är bevis på det. 22/05 Jag jämför Rift med dess efterföljare, Rift S. 22/05 Du jämför äppel och päron. Oculus har försökt få ner priset och göra det mer tillgängligt för alla och inte bara dem med stora rum eller endat ett rum där den ska användas. Valve har ökat på den tekniska specen rejält. Vilket också märks markant på pris... 22/05 Rift hade 90 Hz medan Rift S har sjunkit till 80 Hz. Valve Index stödjer upp till 144 Hz. Rift S är på många sätt en nedgradering. 22/05 ...med reducerade detaljer då den inte kan hantera lika stora texturer och detaljer som en kopplad till Pc.. ..Men med det sagt så är jag imponerad av den. Irriterad över att inte de gav samma skärmar till O.R S. Jag har O.R DK1 och O.R CV1 och funderad... 22/05 Men kommer inte gå bra, vad menar han med det? Går bra för VR annars skulle inte nya headsets komma tex eller att det görs spel och andra program för det. Det jag menar inte för alla är för att det helt enkelt är en helt annan upplevelse, inte för den... 22/05 Är det inte det han säger då? Det var i alla fall så jag tolkade hans inlägg :) 22/05 Max 2000 sek kommer det nog aldrig bli om det ska vara kvalite. Det "går bra" för VR, men som sagt inte för alla eller att alla har möjlighet att köra. Vad du nu egentligen menar med att det kommer inte går för VR tills priset blir 2000 ;) 22/05 Jag är faktiskt mer intresserad av Oculus Quest. Äntligen trådlös VR med 6 DoF till rimligt pris! =D 22/05