Med fungerande tangentbord(!) och stöd för nutida skärmar.

Med för liten storlek, fejkat tangentbord och kass joystick var retroflirten C64 Mini ingen höjdare. Men i vinter kommer TheC64, vilket är en fullstor och (förhoppningsvis) bättre utrustad kopia av 80-talsdatorn Commodore 64.

Det står nu klart att maskinen släpps i december i år, och att den har ett fungerande tangentbord (tack!), förbättrad joystick och stöd för moderna bildskärmar i 720p-upplösning (i 50 eller 60 Hz). Låter kanske inte stekhett, men betänk att originalet körs i 320 x 240 pixlar, och nykomlingen i 1 280 x 720.

Maskinen låter dig växla mellan tre lägen – C64, VIC 20 (föregångaren till Commodore 64:an) och Games Carousel. Det sista är 64 medföljande spel, med California Games, Paradroid och Boulder Dash från C64 Mini-biblioteket och nytillskott som Attack of the Mutant Camels och Gridrunner. Samtliga spel listas här. Maskinen låter dig också ladda och spara spel från en usb-sticka – något som tillkom senare till mini-varianten.

Vidare medföljer en joystick med mikroswitchar och 1,5 meter lång sladd, AC-adapter och HDMI-sladd. Du kommer kunna spara spel, välja pixelfilter (CRT, pixel perfect, scanline) och du kan fylla på med spel och uppdatera maskinen visa USB-ingångarna.

Riktpriset ligger på 120 euro för TheC64, skriver Gamesindustry.biz. Det är 50 procent högre än för C64 Mini som låg på 80 euro.

Skicka en rättelse
"retro microswitches" hur många blev lurade? orginalet "competition pro joys" (och arcade joystickar) har "stora" mekaniska bläck för kontakt. ontopic: Hade hellre sett den moderna c64:an, inte bruna kakburken. 27/06 Ser lovande ut. Blev besviken när jag såg 64 mini i verkligheten. Har iofs den gamla brödburken liggandes någonstans, tillsammans med den platta varianten och en 128. Längtar även till att retrotrenden når min första konsol. Den borde väl gå att göra... 26/06 skön trailer. haha, blir nog ett köp :) 26/06 Vad roligt att de släpper en ny bättre version. Sony kanske borde göra något liknande med sin PlayStation Classic. Släppa en fullstor konsol som tar PlayStation skivor och som har 30 eller 40 inbyggda spel. Den skulle säkert sälja bättre. (eller inte) 26/06 Blir nog ett köp! 26/06 Självklart! Så klart vi grävt in en fast telefonlina på kontoret och hittat 1670-modemet. 25/06 Skit i den och köp U64 istället. Jag har ett par stycken olika c64:or men använder mest min U64. I stort sett dagligen faktiskt :) (har min i ett klassiskt kakburkschassi. La undan originalmoderkortet så länge. https://ultimate64.com/Ultimate-64 Edit:... 25/06 Vad trevligt :). Bästa datorn. Så kommer ni på FZ starta igång en egen BBS? ;) 25/06 Det medföljande spelutbudet var ju bedrövligt. Var är de bra spelen som The Last Ninja, Defender of the Crown, Pirates och International Karate 2? Antar att det är meningen att man ska piratkopiera dem precis som på C64 tiden. Vem hostar copyparty? 25/06 Ah ok. Misstänkte att det var något sånt. Kan nog vara lite småkul ändå. 25/06