Epic Games Store har snott åt sig ensamrätt på en rad högprofilerade spel det senaste året, en taktik som verkligen inte uppskattas av alla. Nu förklarar företagets VD och grundare Tim Sweeney i en serie tweets varför man gör så här istället för att exempelvis konkurrera med lägre pris.

Sweeney menar att exklusiviteten är ett krav för att på allvar förändra hur intäkterna fördelas mellan utvecklare och butik. Hos Steam gäller 70/30, alltså att Steam tar 30 procent av intäkterna för att sälja spelet, medan Epic Store nöjer sig med 12 procent. Enligt Sweeney är 30 procent till butiken "katastrofalt för utvecklare och utgivare". Det, menar han, är ett tillräckligt starkt skäl att använda exklusivitet som ett vapen för att få konkurrenten Steam att ändra sin intäktsmodell.

I korhtet menar Sweeney alltså att ensamrätt används för att utvecklare överlag ska få mer pengar från försäljningen. Vilket inte lär hindra kritiker från att hävda att Epic enbart gör det för att själva tjäna massa pengar. Sista ordet lär inte vara sagt.

Läs hela Sweeneys uttalande (klicka för att öppna alla):

Klicka för mer information