Enkla hjältar mot skurkar är "inte bra nog".

Årets Call of Duty heter Modern Warfare, och det tycks bli en våldsam och kontroversiell historia. Det är en strategi som lär ge spelet uppmärksamhet, men den kan också leda till en rejäl utmaning för Infinity Ward. Det menar den forne Sledgehammer-chefen Michael Condrey i ett samtal med Venture Beat.

Spelet beskrivs som synnerligen obehagligt, och när Condrey får frågan vad han anser om det säger han att Modern Warfare blir en utmaning för utvecklaren, oavsett vem det är. Särskilt om den pressas att göra spelet mer kontroversiellt och mörkare för att hamna i rubrikerna.

MW seems like a tough challenge for any studio, especially if they are being pushed by publishing to be more controversial and “darker” for the sake of headlines.

Sledgehammer gjorde Modern Warfare 3, Advanced Warfare och CoD: WW2, spel som Condrey menar funkade eftersom de var respektfulla och uppenbar fiktion. Men han pekar på att välden har ändrats efter skolskjutningar och terrordåd de senaste åren, och att dagens konflikter är komplexa och utan tydliga vänner och fiender. Detta gör det svårt att förlägga ett spel till nutida konflikter. Han ogillar också utvecklarnas ambition att Modern Warfare ska "skildra krigets realism".

The creative challenges of realistic “modern warfare” are complex. Western “heroes” killing “villains” in the Middle East simply isn’t good enough.

Equally, I hope the game’s stated goal to depict the realism of war was an unfortunate choice of words, rather than the actual intent to depicting the unspeakable atrocities that are the reality of today’s modern conflicts.

Call of Duty-serien har tidigare hamnat i rampljuset efter kontroversiella sekvenser. Kanske främst uppdraget "No Russian" i Modern Warfare 2, där spelaren deltog i en massaker på civila på Moskvas flygplats.

Och 2010 skapade Medal of Honor kontrovers. I multiplayer kunde man spela som talibian, vilket fick hård kritik från bland annat militär som deltog i konflikten i Afghanistan. Kritiken ledde till att EA beslutade att ge talibansoldaterna ett annat namn.

Call of Duty: Modern Warfare släpps till pc, PS4 och Xbox One den 25 oktober.

Skicka en rättelse
Irony is thy name. 27/06 Bra, krig och konflikter är mörker och elände, inte en moraliskt svartvit michael bay film. 26/06 @Le Erik: Verkligen! JaG SPELAR inte ens Cod längre av just dessa anledningar, det är samma skit med samma skit motor om o om igen år efter år, först nu senast eåren dom börjat fatta att det räcker inte längre... tyvärr har BF serien också tagit ett dju... 26/06 Ledsen, men jag kommer inte börja bojkotta ett potentiellt grymt spel bara för att cirka ett dussin människor, inkluderat: 5 "journalister" hos IGN, 3st okända spelbloggare, 2.5st hobby-influencers och en avdankad f.d. sledgehammer chef tycker att spele... 26/06 Konflikter har väl alltid varit komplexa/enkla beroende på vilka linser man beskådar dem med. Skolskjutningar stoppar man ju bäst genom att förbjuda våldsamma spel och låta barn och lärare gå beväpnade i skolan. ;) Med det sagt så hade ju varit roligt... 26/06 Det är väl tvärt om, att romantisera och bara visa coola häftiga strider som är sjukt,. Lika sjukt som att kidsen lirar spel där man skjuter ner varandra men om det dyker upp en liten snopp i bild då jävlar är det endast för vuxna. Ibland, rip världen.... 26/06 Äh, han är avis att det inte var han som kom på det först. 26/06 Det är ju fortfarande ett spel. I'm all for the gritty dark shit. Förväntar mig en hord med vita kränkta journalister som sågar spelet, och kunderna som antagligen är det raka motsatta. Det går kanon med filmer som har grova scener (inga bröstvårtor bar... 26/06 Precis därför intresset väcktes för denna minst sagt sömniga serie. Men hans uttalanden verkar vara av mallen "Don't you guys have phones?" och lootlådor är "överraskningsmekanik". 26/06 Eh det är ju precis vad serien behöver, snacka om att tramsa, äntligen något nytt kanske! 26/06