Spelgiganterna menar att handelskriget ger USA dyrare konsoler och färre jobb.

De tre konkurrerande konsoltillverkarna Microsoft, Nintendo och Sony gör gemensam sak: i ett uttalande kritiserar de Trump-regeringens planer på en importtull, eller straffskatt, på vissa kinesiska produkter, bland annat på spelkonsoler.

USA-regeringens förslag lades fram i maj som en del i landets handelskrig med Kina, skriver Gamedaily. Det innebär en 25-procentig avgift på spelkonsoler och en del andra spelrelaterade produkter (bland annat arkadmaskiner) tillverkade i Kina. Trump-administrationen har tidigare motiverat avgifter som dessa med att man vill skapa och behålla arbetstillfällen i USA.

Men Microsoft, tillsammans med Nintendos och Sonys amerikanska sektioner, menar att avgiften är oproportionerlig och riskerar att medföra betydande skador på hela spelindustrin. Man säger att avgiften kan komma att skada konsumenter, utvecklare, återförsäljare och konsoltillverkare, och att den innebär risk för färre spelbranschjobb i USA, samt att den hämmarbranchens utveckling och innovationslust.

As leading video game console manufacturers, we submit this separate submission to highlight the enormous impact and undue economic harm that proposed tariffs on video game consoles would have on the entire video game ecosystem.

In particular, tariffs on video game consoles would:

  • Injure consumers, video game developers, retailers and console manufacturers;

  • Put thousands of high-value, rewarding U.S. jobs at risk; and

  • Stifle innovation in our industry and beyond.

While we appreciate the Administration’s efforts to protect U.S. intellectual property and
preserve U.S. high-tech leadership, the disproportionate harm caused by these tariffs to U.S. consumers and businesses will undermine — not advance — these goals.

Enligt uppgift kommer 96 procent av alla konosler tillverkade under 2018 från Kina. En studie som pekar på avsevärt minskad försäljning om avgiften blir verklighet lyfts fram, och eftersom avgiften tros leda till högre konsolpriser antas att många kommer avstå från konsolköp. Och eftersom konsoler säljs med väldigt liten vinst är företagen beroende av spelförsäljning och intäkter från kringtjänster, vilka också kommer krympa om konsolförsäljningen gör det, skriver man.

Man fruktar också att avgiften får negativa sidoeffekter för många små och medelstora amerikanska företag i spelbranschen, samt på relaterade produkter som PSVR, Hololens och annat.

Trumps avgifter på kineska produkter har kritiserats av hundratals företag i andra branscher. Vilket i sig inte överraskar – skatter brukar betyda högre priser, vilket kan betyda lägre försäljning. Det anmärkningsvärda är att en uttalat förtagarvänlig president och landets företag har så olika syn på effekterna av presidentens politik.

@Pecman: Du fick till och med beröm när du levererade kontext. Var inte otacksam, det klär dig inte. Självklart håller du inte med om att det skulle vara rasistiska tendenser att klandra människor på grund av deras etnicitet. Om du höll med om det så... 17/07 Om du menar att det inte är ett ad hominem så verkar du inte veta vad ett ad hominem är. Att angripa min trovärdighet i ett ämne istället för att angripa mina argument är precis(!) vad ett ad hominem är. Det är inte ens ett logiskt ad hominem. Jag hade... 17/07 @Pecman: Jag vet vad ad hominem-argument är och jag har redan förklarat varför det inte var ett. Det handlar om din trovärdighet i ämnet, inte din trovärdighet som person. Du kan skilja på dessa. Jag har skrivit tidigare om att Curiels fall handlar om... 17/07 Det är ett argumentationsfel som kallas ad hominem. Istället för att angripa mitt argument så angriper du min karaktär och kallar mig för icke-trovärdig, detta för att jag gjorde ett minimalt misstag som är irrelevant för debatten. Detta är bara en av... 17/07 Om du använder vad du tycker, som argument, så ser jag inget personangrepp i att använda vad du tidigare skrivit i just denna tråd (kontext) mot dig för att bevisa att du lider av ett trovärdighetsproblem. Således inget ad hominem-argument då andra läsa... 17/07 Haha du kan inte vara seriös. Ad hominem kallas detta eller personangrepp för att undvika att bemöta argument, det är ett argumentationsfel. Det spelar ingen roll hur pass trovärdig du tycker jag är, du kan kolla upp allt jag sagt själv och se om det... 16/07 @Pecman å andra sidan har du ju tidigare erkänt att du haft dålig koll på händelser där Trump öppet har gett uttryck för rasistiska åsikter och själv snuddat vid dina egna. Så du har ju inte precis gett det trovärdigaste av intryck så långt. 16/07 Skrattretande meningslös metadiskussion. Men nej det stämmer inte, klippen är inte tagna ur kontext, då kontexten framgår av klippen. Men om man inte tycker kontexten framgår kan man kolla på den längre videon. Även den längre videon vilket är hela SVT:... 16/07 Det mesta som sägs i klippen sägs ju av gäster som uttrycker sina åsikter eller att reportrar rapporterar om vad som sägs och debatteras i USA. Om man tar dessa ur sitt sammanhang betyder det inte att rapporteringen är vinklad. Om man sätter ihop klipp... 16/07 Precis, det längre klippet är kontexten. Korta klipp är tagna ur kontexten. 16/07
Skicka en rättelse