Ej tillåtet att låsa in spelstreams bakom betalvägg.

Nyligen lanserades Twitch Prime, en prenumerationstjänst som för en summa varje månad ger användaren reklamfria streams och en del andra förmåner. En sådan är möjligheten att visa streamen enbart för andra Prime-prenumeranter. Men – detta står i strid med flera stora spelföretags användaravtal.

Reddit-användaren Justalazygamer citerar avtalstext från Valve, Blizzard CD Projekt och Riot Games, där det uttryckligen står att de inte tillåter den som streamar deras spel att låsa in streamen bakom en betaltjänst, eller att ta betalt för att låta folk se den. Det är okej för kreatörer att tjäna pengar via exempelvis Yotubes partnerprogram, men man får alltså inte kräva betalt av användare för att se materialet.

Så här står det i Valves användaravtal:

Use of our content in videos must be non-commercial. By that we mean you can't charge users to view or access your videos. You also can't sell or license your videos to others for a payment of any kind.

You are free to monetize your videos via the YouTube partner program and similar programs on other video sharing sites. Please don't ask us to write YouTube and tell them its fine with us to post a particular video using Valve content. It's not possible to respond to each such request. Point them to this page.

Och avtalen från Blizzard, CD Projekt och Riot sammanfattas här.

Nått man kunnat göra på twitch sen ex antal år tillbaka. Skillnaden nu är man kan låsa kanalen bakom en paywall för sina prenumeranter. Tidigare kunde man bara göra det med chat. plus en del andra features om man ville pröjsa. 03/07 Min tanke också. 03/07 Vem tusan betalar för att se någon spela ett spel? Finns det på allvar verkligen folk som gör det? Det är ju sjukt. 02/07 Att påstå att Twitch Prime skulle vara nyligen lanserat är väl ändå att ta i? Informationen i den här artikeln om att man får reklamfria streams stämmer heller inte. Den funktionen togs bort förra året, varav jag helt enkelt sa upp min Prime. Man kan... 02/07 Ja, det låter ju rätt rimligt men jag tänker att om det står i ToS att det inte får finnas bakom en betalvägg och det nu gör det, på Twitchs plattform så borde de ju indirekt bryta mot samma ToS. Oavsett borde de ju ha koll på detta och antingen blocker... 02/07 Fast Twitch har ju inte ingått något avtal med spelutgivarna? Det dom erbjuder sina användare är att streama för sina prenumeranter (dom som betalar till kanalen). Inget olagligt här, eller avtalsbrott. Skulle nu den som väljer att streama, begå avtalsb... 02/07 Nej, men gissningsvis så hade Twitch gått under om de skulle bli av med rättigheterna att streama dessa spel på sin plattform. Nu har jag svårt att det skulle ske eftersom det är dålig business för dessa spelutgivare också, men att bryta mot ett avtal... 02/07 Sub only stream borde vara begränsade till enbart streams som inte är spel relaterade. T.ex. Behind the scenes eller en vlog för fansen. Ingen ny tittare kommer slänga iväg en Sub på en helt okänd person så det kommer drabba streamern. Sen är det rätt... 02/07 https://ohjelmistotestaus.fi/wp-content/uploads/2015/10/Shut-up-and-take-my-money.jpg https://i.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/017/403/218_copy.jpg 02/07 Gör väl inget, folk är ju redo att betala och Twitch tjänar galet med pengar. Man behöver inte kolla om man nu inte vill ;) 02/07
Skicka en rättelse