Den ensidiga kampen om gigahertzen blev precis lite mer jämn.

AMD har minst sagt haft lite uppförsbacke de senaste åren när det gäller att på allvar konkurrera med Intels processorer men när de lanserade Ryzen-serien kunde man ana att något stort var på gång. Detta stora skedde i helgen när världen fick ta del av hur bra de nya Ryzen 3000-processorerna faktiskt är. Med den nya arkitekturen är AMD inte bara uppe och matchar Intels motsvarigheter, i vissa tester går de även om.

Efter en testvecka som veteranen Jonas Thörnqvist på Sweclockers benämner som den värsta i hans tioåriga karriär som komponenttestare, kunde våra hårdvarunördar till kollegor presentera rigorösa tester av toppmodellen Ryzen 9 3900X samt lillebrorsan Ryzen 7 3700X. De såg bland annat kraftigt förbättrad spelprestanda och vad de kallar "klassledande effektivitet". De skräder inte orden när de sammanfattar den förstnämnda.

I slutändan rör det sig helt enkelt om en av de bästa konsumentprocessorerna man kan köpa i dagsläget, som träffar en riktigt fin balans mellan prestanda, energieffektivitet och pris.

Det som är extra intressant för spelnördar är att vi vet att AMD, och deras nya plattform, ligger till grund för nästa generations konsoler från Playstation och Xbox. Är detta en fingervisning om prestandan hos dem?

Som om inte detta vore nog passade AMD även på att släppa nya grafikkort, RX 5700 och RX 5700 XT, som precis som processorerna bygger på ny arkitektur. Sweclockers har såklart testat även dessa men där råder man sugna köpare att vänta inför de partnertillverkade korten som förhoppningsvis har bättre kyllösningar.

Skicka en rättelse
Tänker man så borde man egentligen skaffat sig 3900X så man får 12 riktiga cores och stänga av SMT tillsvidare då prollen boostar högre :) Men ja, det är mer framtidssäkert med en Ryzen, absolut. 10/07 Jup. Precis som jag sade i mitt initiala inlägg. Intel leder endast i klockfrekvens numera. Kan tänka mig att det blir ännu jämnare framöver då olika tweaks fixar ännu mer prestanda. Tex verkar det vara strul med Destiny 2 på 3000 serien av nån underlig... 10/07 https://youtu.be/ke3OnFlOUnI 09/07 Absolut! Oavsett hur de står sig mot varandra så kommer detta tvinga Intel att agera. Antingen genom sänkt prissättning på deras nuvarande 9th gen. processorer eller att de arbetar hårt att få ut nästa gen. processorer. Och ska man kolla den "läckta"... 09/07 Ok! Då kanske man ska testa i nästa rig. 09/07 Kan ju säga att när jag såg en video mellan 9700k och 2700x eller 3700x tror jag så var usage på 3/2700x väldigt lågt typ 20-40% medans 9700k låg på mellan 40-70% och då skiljde det typ 10fps mellan dem så om amd skulle gått på samma usage som 9700k så... 09/07 Jag har inte samma uppfattning , det är ju nu AMD bryter sig in även på gaming. Det svåra som jag ser det är hur man ska ta sin jämförelse. Skall man jämföra core för core i samma klockfrekvens så är det ju jämnt skägg numera vilket är imponerande och... 09/07 Efter att ha tittat på flertalet videor och läst flera tester så är jag inte så imponerad av Ryzen 3000 helt ärligt. Visst AMD utmanar faktiskt Intel nu på riktigt vilket är bra. Men om man ser till REN GAMING PRESTANDA på t ex en 3900X vs 9900K (som... 09/07 9 av 10 datorer jag har byggt har använt AMD på båda fronter. Var dum nog en gång att använda Intel för flera år sedan. 09/07 Micro-stutters / mycket sämre lägsta fps som man kan se i denna video från Hardware Unboxed: https://youtu.be/97sDKvMHd8c?t=464 09/07