AMD har minst sagt haft lite uppförsbacke de senaste åren när det gäller att på allvar konkurrera med Intels processorer men när de lanserade Ryzen-serien kunde man ana att något stort var på gång. Detta stora skedde i helgen när världen fick ta del av hur bra de nya Ryzen 3000-processorerna faktiskt är. Med den nya arkitekturen är AMD inte bara uppe och matchar Intels motsvarigheter, i vissa tester går de även om.

Efter en testvecka som veteranen Jonas Thörnqvist på Sweclockers benämner som den värsta i hans tioåriga karriär som komponenttestare, kunde våra hårdvarunördar till kollegor presentera rigorösa tester av toppmodellen Ryzen 9 3900X samt lillebrorsan Ryzen 7 3700X. De såg bland annat kraftigt förbättrad spelprestanda och vad de kallar "klassledande effektivitet". De skräder inte orden när de sammanfattar den förstnämnda.

I slutändan rör det sig helt enkelt om en av de bästa konsumentprocessorerna man kan köpa i dagsläget, som träffar en riktigt fin balans mellan prestanda, energieffektivitet och pris.

Det som är extra intressant för spelnördar är att vi vet att AMD, och deras nya plattform, ligger till grund för nästa generations konsoler från Playstation och Xbox. Är detta en fingervisning om prestandan hos dem?

Som om inte detta vore nog passade AMD även på att släppa nya grafikkort, RX 5700 och RX 5700 XT, som precis som processorerna bygger på ny arkitektur. Sweclockers har såklart testat även dessa men där råder man sugna köpare att vänta inför de partnertillverkade korten som förhoppningsvis har bättre kyllösningar.