Ska inte ha betalat företagsskatt på tio år.

Tax Watch skriver i en rapport att utvecklaren bakom megasuccén Grand Theft Auto V, Edinburgh-baserade Rockstar North, smiter under skattekostnader. Man har betalat noll pund i företagsskatt samtidigt som GTA V sålt i miljoner och tjänat in miljarder. George Turner, Tax Watch:

This is a drive-by assault on the British taxpayer and corporate welfare scrounging at its very worst.

Man ska inte ha betalat ett jota i företagsskatt under de senaste tio åren, skriver The Guardian. Och detta ska man lyckats med genom olika "kreativa" lösningar, så som skattelättnader.

Under 2018 tjänade man 8,3 miljoner brittiska pund (cirka 96 miljoner kronor) men betalade alltså inte ett öre i företagsskatt. Detta till stor del tack vare en skattelättnad på 19 miljoner pund (drygt 220 miljoner) från brittiska Video Game Tax Relief-programmet. "Absurt", menar Tax Watch som säger att programmet är till för att hjälpa mindre spelstudior, och inte ett världsledande företag. Take-Two, det USA-baserade moderbolaget, tar på sig merparten av vinsten.

Take-Two appears to believe that it is reasonable that close to 100 percent of the profit should flow to their US based parent companies and senior management, whilst almost no profit flows back to the UK companies involved in either making or selling the game. We do not believe that this division of profits can be justified under the so-called "arm’s length" standard found in international tax law.

Rockstar själva har valt att inte kommentera rapporten och anklagelserna. Tax Watch vill att den brittiska regeringen ska överväga att justera sina program för skattelättnader framöver.

Tack till Fiddi för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Tjänstemannaansvaret har avskaffats och återinförts men ser inte likadana ut i utförandet, kanske det du menar med urvattning. Har aldrig sett någon statistik på att man bara vill sopa igen spåren, skulle man applicera samma argument på samhället så kan... 12/08 Du klandrar inte dom att dom utnyttjar kryphålen i lagarna men du vill att dom ska ändras. Jag får inte ihop det lixom...återigen, bara för att lagen tillåter något så betyder det inte att det är okej och man måste förändra det. Inte en axelryckning åt... 06/08 Haha, härligt :) I din värld finns inga gråzoner eller nivåer. TIL Take Two är samma som Nazi-tyskland okej. Orkar inte skriva på internet, i vanlig ordning är det fruktlöst och bemöts med vrål och skrik från oliktänkande. Men om du vill sitta med knute... 06/08 Hur ska du ha det? Du tycker själv att det är sinnessjukt men hey..det är lagligt så därför är det okej???!!! Du vet att det liknade premisser skedde under Nazi-Tyskland..allt under lagens armar....då kan man döda hur man vill, lagen säger ju att det... 05/08 Fast det är ju fortfarande ett politiskt problem. Man löser det med en politisk lösning, som att tillsätta rätt politiker likt Bernie. Vad tror du det får för resultat att rikta högaffeln mot Take Two? Ingen alls. Det kommer sluta med "Vi gör inget fel,... 05/08 Fast det är MÄNNISKOR FRÅN FÖRETAG som ser till att dessa regler och lagar INTE ÄNDRAS! Det är MÄNNISKOR FRÅN FÖRETAG som har lobbat till politiker om detta. Politikerna blir rikare, storföretagen och politikerna (inte alla) jobbar i samma båt. Medans... 05/08 Håller med. Jag säger istället: Varje slösad skattekrona är en av folket stulen krona. Och det finns det gott om. Så fungerar all politik. Det handlar inte heller om ifall lagen är bra eller dålig, att klanka ner på företag som följer lagen och inte på... 05/08 @KeyserSoze: Sämre är ett relativt påstående. Inom vissa områden är Sverige överlägsen sina nordiska grannar. Inom andra sämre. När det kommer till välfärd och vad man faktiskt får ut av den är Sverige en av de bättre länderna i världen. Skolan? Not so... 04/08 Nja, inte riktigt så amerikansk politik funkar! Dom säger en sak, lovar, men gör tvärtom. Lobbygrupper som fixar detta medans majoritet av människor inte har någon aning om vad som pågår bakom dörrarna. Sen om lagen säger något så betyder det per automa... 03/08 Det där var inte så genomtänkt va lilla gosse? Men nästa gång du behöver hjälp, nästa gång du ska åka kollektivt..lycka till! Nyttja inte våra skattemedel. Nästa gång du besöker sjukhus så skall du betala hela notan och ej ta hjälp av skattesystemet.... 03/08