Unknown Worlds, studion bakom Subnautica och Natural Selection 2, menar att spelnyckelförsäljaren G2A är skyldiga dem 300 000 dollar, knappt 3 miljoner kronor. Orsaken är att G2A i somras lovade att ersätta utvecklare tiofalt om de kunde bevisa att de haft återbetalningskostnader för illegalt införskaffade nycklar som sålts på siten.

2013 rapporterade Engadget att Unknown Worlds tvingats betala 30 000 dollar i återbetalning för illegala Natural Selection 2-koder. Någon ska ha köpt drygt 1 400 koder på Steam med stulna betalkortsuppgifter, och sedan sålt dem vidare på G2A. När betalkortens rätta ägare krävde återbetalning fick Unknown Worlds stå för det – 30 000 dollar. Och därmed är G2A skyldiga studion 300 000 dollar, menar medgrundaren och designern Charlie Cleveland i en tweet.

I juli menade Factorio-utvecklaren Wube att man haft samma bekymmer: 2016 ska man ha tvingats betala omkring 6 600 dollar i återbetalning för Steam-nycklar som köpts och sålts på liknande sätt. Tidigare i somras sa flera utvecklare att de föredrog om folk piratkopierade deras spel än att de köpte dem genom G2A.

I mitten av juli gick G2A ut med att man tänkte ta fram en "key blocker", ett verktyg som ger spelutvecklare möjlighet att spärra nycklar som sålts illegalt. Man ska själv stå för utveckling och kostnader. Men då projektet beskrivs som tidskrävande och kostsamt vill man innan utvecklingen påbörjas ha löfte från minst 100 utvecklare att de kommer använda verktyget, så att jobbet inte är förgäves. Men intresset är rätt svalt. Kort efter tillkännagivandet hade 17 utvecklare gett sitt stöd, men i går hade stödet bara ökat till 19 stycken. Därför flyttas deadlinen nu fram till månadsskiftet.