HTC har sedan lanseringen av Vive varit VR-headsetet du velat ha om du vill kunna röra dig fritt i ett rum. Deras tracking-lösning Lighthouse, utvecklad tillsammans med Valve, har kunnat täcka stora ytor betydligt lättare än till exempel Oculus Rifts tidigare lösning med tre kameror. När de i oktober lanserar sitt nya headset skippar de dock extern positionsavläsning och satsar på inside-out tracking, likt Oculus Rift S.

Precis som med Rift S är du dock fortfarande beroende av en dator för att leverera innehållet till skärmpanelerna som bara tar ett litet steg upp i antalet pixlar kontra HTC Vive Pro. Det är alltså ingen helt fristående lösning, vilket man kanske nästan kunde tro med en prislapp på cirka 9 500 kr. Det är dock ungefär vad nämnda Vive Pro kostar idag inklusive Valves positioneringssystem.

Om du trots inside-out tracking vill fortsätta använd Lighthouse-systemet kommer det under nästa år släppas en modifikation, närmare bestämt en separat frontpanel, som är kompatibel med den tekniken. Du behöver dock inte vänta så länge för lanseringen av HTC Vive Cosmos i sig, VR-headsetet släpps i Sverige den 3 oktober.

Specifikationer

HTC Vive Cosmos

Oculus Rift S

Skärm

LED

LED

Upplösning

1440 x 1700 pixels per öga (2880 x 1700 totalt)

1280 × 1440 per öga (2560 × 1440 totalt)

Skärmuppdatering

90 Hz

80 Hz

Tracking

Inside-out (6 kameror)

Inside-out (5 kameror)

Pris

Cirka 9500 kr inklusive handkontroller

Cirka 5600 kr inklusive handkontroller