Stora förändringar föreslås för E3 2020.

E3 brukar vara årets höjdpunkt i fråga om spelnyheter, men den Los Angeles-baserade spelmässan har drabbats av fler och fler bakslag. Därför planerar arrangören ESA att göra flera förändringar inför E3 2020 i juni.

Enligt dokument som Gamedaily.biz fått tag på finns planer på att släppa ytterligare 10 000 biljetter för privatpersoner. I år släppte man in 15 000 pers, utöver medier och branschfolk. Det talas om att tisdagen, som traditionellt är den första mässdagen, i sommar viks enbart för medier, och gissningvis öppnar då mässan för allmänheten på onsdagen istället.

ESA ska ha sagt nej till en idé om att betala kändisar för att delta, och man har nekat till en del förslag från lobbygrupper om att göra mässan mycket mer konsumentinriktad. Men man verkar ändå snegla på mer publika mässor som tyska Gamescom. Fast även om man ökar antalet privatpersoner till 25 000 så har man långt, långt kvar till Gamescom som i år hade kring 370 000 besökare.

En udda sak i dokumenten är "Paid media partnerships", alltså att man betalar för utrymme i stora medier. Det anmärkningsvärda är att man skriver att detta gjordes i somras: man ska ha betalat för tv-showen Tech Impact (sänds antingen i CNBC, Fox Business eller Bloomberg Television), men dessa shower ska inte innehålla någon information om att innehållet var köpt. Vilket om det stämmer inte lär höja förtroendet för ESA.

Flera stora aktörer har på senare år valt att slopa E3-mässan i LA Convention Center och istället hålla egna event strax innan (t.ex. EA, Nintendo, Microsoft). Alternativt inte medverka alls (Sony, Activision). Som salt i såren framkom efter mässan att att ESA drabbats av dataintrång där uppgifter om ett par tusen mässdeltagare läckte.

Så det förvånar inte att man söker nya vägar för att återupprätta förtroendet och öka E3-mässans betydelse. Fast frågan är om någon av de här åtgärderna kommer locka tillbaka EA, Microsoft, Sony, Nintendo eller Activision till mässgolvet. I juni 2020 vet vi hur det går.

Skicka en rättelse
Det var inget jädra dataintrång. Uppgifterna låg uppe på deras hemsida för vem som helst att se. 17/09 Det var längesedan de var störst redan i rent besöksantal, där hade till och med Games Convention, föregångaren till Gamescom, trumf på hand. Jag tror helt ärligt att Sony känner sig rätt nöjda med denna generation, inte helt omöjligt att de lyckas krän... 17/09 Vore synd om E3 dog ut verkligen, det har ju funnits så länge och varit störst förutom i år då? Men som jag sa ovan så var väl inte Sony där för att dom la allt krut på tokyo mässan, death stranding och FFVII. Dom spelen är väl dessutom kanske lite stör... 17/09 Jag vill minnas att de stora aktörerna just velat ha fler konsumenter på mässan. Själv är jag kluven. Det vore trist om E3 dog, så förändringarna kanske måste till. Mycket av de intressanta bokningarna sker, likt Gamescom, inte på själva mässgolvet utan... 17/09 Jag tror att säga att det var ett dataintrång är inkorrekt. Dom tusen personernas uppgifter ska ha legat uppe på deras sida för vem som helst att se. Source: Legacykillahd youtube. 17/09 Ja, exakt, lite avigt formulerat av mig. :) Det var ungefär det där jag var ute efter. Spelföretagen lägger inte sina miljoner på ett event, istället är det något pågående under året. Därav kanske E3 och likande mässors tid är förbi, i alla fall i den... 17/09 Jag tror fortfarande att E3 kan eller kunde ha en stor roll som event. Det är ett etablerat varumärke och ett samlat ställe där alla visar upp sina skapelser och tävlar lite mot varandra. För att göra en grov jämförelse, i hockeyn finns är det främst... 17/09 I och med att de stora spelföretagen kör egna events så innebär det också att det inte finns något exklusivt längre att spela hos E3? Detta bidrar ju också till att inte orka att besöka. Jag minns för ett par år sedan när Nintendo körde sina events där... 17/09 Det kanske är så enkelt att de stora mässornas tid är förbi. Om Microsoft, Sony eller Nintendo kör en stream istället så kommer dom med stor sannolikhet få minst lika mycket uppmärksamhet utan att dom behöver betala en avgift (som jag misstänker är gans... 17/09 Sony var väl inte där mest för att man inte hade något nytt att komma med. Sen verkar dom ha lagt allt krut på tokyo och death stranding. 17/09