Fransk domstol godkänner inte Steam-reglerna.

Valve har hamnat i kläm med EU:s lagstiftning i fråga om att sälja vidare digitalt köpta spel. Användaravtalet för Steam förbjuder uttryckligen användarna från att sälja vidare sina spel, något som den franska konsumenträttsorganisationen UFC-Que Choisir kämpat emot i flera års tid. Man menar att Europeisk lagstiftning låter konsumenterna sälja sina digitala spel på samma sätt som de kan sälja sina fysiskt inhandlade spel.

Och i veckan gav den franska domstolen Tribunal de grande instance de Paris organisationen rätt. Domstolen fastslog att lagen ger konsumenterna rätt att sälja "dematerialserade", icke-fysiska produkter (alltså spel på Steam) på samma sätt som spel på skiva. Det skriver den franska spelsiten Numerama, uppger PC Gamer och andra.

Valves Doug Lombardi säger till PC Gamer att företaget tänker överklaga domen, och att den inte kommer påverka Steam så länge fallet inte är avslutat.

We disagree with the decision of the Paris Court of First Instance and will appeal it. The decision will have no effect on Steam while the case is on appeal.

Enligt en översättning till engelska av Numeramas franska text på Reddit innebär domen att Valve har en månad på sig att ändra sina avtal. Annars väntar böter på 3 000 euro (drygt 30 000 kronor) om dagen i högst ett halvår. Som mest alltså ungefär 540 000 euro (cirka 6 miljoner kronor). Ingen oövervinnerlig summa för ett företag av Valves storlek, så vi får se om de rättar in sig i EU-ledet eller fortsätter som förut.

Så här lyder den aktuella avtalstexten:

Your Account, including any information pertaining to it (e.g.: contact information, billing information, Account history and Subscriptions, etc.), is strictly personal. You may therefore not sell or charge others for the right to use your Account, or otherwise transfer your Account, nor may you sell, charge others for the right to use, or transfer any Subscriptions other than if and as expressly permitted by this Agreement (including any Subscription Terms or Rules of Use) or as otherwise specifically permitted by Valve.

Personligen så ser jag inte många fördelar med steam eftersom jag inte nyttjar någon av de funktioner som de flesta använder som sina främsta argument till varför steam är bra. Sedan så finns ju ett stort utbud hos gog.com där man faktiskt kan dela med... 23/09 Tror de som gnäller på Steam tycker att allt ska vara DRM-fritt och finnas till enkel nedladdning. Steam har sina brister, men ljusår bättre än konkurrenterna. 22/09 På vilket sätt suger steam? Har 99% av mina spel där och får alltid maximal nedladdningshastighet när jag ska tanka och installera nåt spel. Vad är det jag missar som är så dåligt? 22/09 Ganska komiskt att vidareförsäljning av digital licenser ska tillåtas när man samtidigt uppmuntrar till starkare skydd av upphovsrätten vilket är hela anledningen till att CD nycklar och konto-låsta licenser ens existerar från första början. 22/09 Ja det är ju lite oklart hur allt det där ska funka. För om man kan sälja vidare en steamnyckel för spelet så använder man ju fortfarande steams platform och servrar vilket jag tolkar det som att Steam inte har någon skyldighet att tillhandahålla. Jag... 21/09 För att det kan leda till betydligt mindre intäkter till utvecklarna. Mindre utvecklare och sådana som gör singleplayerspel som spelas en gång riskerar att försvinna eftersom många kommer att sälja spelet genast de är klara. De andra kommer antagligen... 21/09 Hur kan folk på allvar tycka det är bra att digitala licenser inte ska få säljas vidare? 21/09 För att reglerna gäller ALLA företag som säljer digital mjukvara. Tillåter de inte andrahandsförsäljning, tillåter inte EU deras verksamhet. Så det är klart att detta är en väldigt stor grej som sträcker sig långt bortom Steam. Fördelen med EU i det här... 21/09 Har läst vidare lite på ämnet och det verkar som att det egentligen handlar om att Steam inte får förbjuda andrahandsförsäljning av spel i sitt avtal, däremot har de ingen skyldighet att erbjuda en tjänst som möjliggör försäljning av spelen i andrahand.... 21/09 Varför inte? Steam suger i vilket fall. Ingen skada skedd. 21/09
Skicka en rättelse