En redig peng om man ska tro den finansrapport som skvallrar om den.

Exklusiviteterna som Epic Games Store förhandlar till sig har varit ett kontroversiellt ämne, och det har spekulerats mycket kring hur dessa överenskommelser faktiskt ser ut. Nu verkar vi dock ha fått en liten inblick i vilka ersättningsnivåer det kan röra sig om för utgivare som väljer att nappa på Epics exklusivitet, och det tack vare en finansrapport på italienska från företaget Digital Bros, som äger 505 Games – utgivaren av Remedys senaste spel Control.

Dokumentet listar intäkter från olika källor och inkluderar bland annat 9,49 miljoner euro för Control från Epic – strax över 100 miljoner kronor. Tidsspannet för dessa intäkter ligger dock innan spelet faktiskt hade släppts, och man påpekar till och med att pengarna genererades tack vare ett exklusivitetskontrakt på plattformen. Det rör sig alltså inte om intäkter från vanlig försäljning, och av allt att döma ej heller om förhandsbokningar eftersom konsolversionerna av spelet inte har några listade intäkter.

Ett annat spel som valde Epic-exklusivitet var Xcom-liknande Phoenix Point, och dess skapare Julian Gollop passade då på att påpeka att det i deras fall inte rörde sig om en regelrätt betalning, utan om att Epic garanterar en viss mängd sålda exemplar på plattformen, vilket man fick betalt för i förväg. Huruvida så är fallet med Control vet vi dock inte.

Tack till Fulci för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Ja mindre tillgängligt. Köper jag på Epic kan jag inte spela spelet även om Linux versionen finns för Epic vill inte stödja Linux. Steam stödjer linux, var som Steam. 23/09 Självklart! Se bara hur Pitchford kraxar om att EGS är något gudomligt (som vissa icke nämnda namn här på FZ). Han fick ju en jättebonus, klart han hittar på massa saker då. Så att handla från ett ställe som är mest fördelaktigt, har mest funktioner och... 23/09 Fick kolla upp vad det ens var för spel haha, ser ut som något man vill sälja 1M ex av och det kostade bergis bra mycket mera än 100M SEK att utveckla. 22/09 Är 100M SEK ens mycket här? Förväntar man sig inte att Control skall sälja för mycket mycket mera? 22/09 Allt beror på avtalet mellan utgivare och utvecklare. Vinsten totalt blir ju större genom Epic ifall det säljs lika många ex, så finns det ett avtal där utvecklarna får x% vinsten så tjänar de på det. Oavsett så går pengarna till att utveckla spel istäl... 22/09 Mindre tillgängligt? Det är bara mindre tillgängligt för de som är rädda för en ny klient. Det spelar ingen roll vilken plattform det ligger på. Att exklusivt handla från Steam är bara larv. 22/09 Då bör det ju vara samma sak med epics låga 12% avgift. Utvecklarna gynnas inte nödvändigtvis mer av det, även om epic säger det. Pengarna trillar ju i fel fickor ändå. 22/09 De lär antagligen ha betalat liknande eller mer för Borderlands 3 exklusiviteten. 22/09 Så dom la 100 mille på att göra ett spel mindre tillgängligt för allmänheten. Nog fan hade dom pengarna kunnat användas till nåt vettigare? 22/09 Har Epic Games Store reor ibland? 22/09