Testa Star Citizens ursvåra urmoder.

Elite från 1984 är ett av få spel som egen hand spikat ramarna för en hel genre. Det kretsar kring handel och transport av varor i rymden, med för sin tid banbrytande grafik, nyskapande öppenhet och en rad parametrar att ta hänsyn till i jakten på pengar, resurser och överlevnad. Kort sagt: Elite la grunden för spel som Star Citizen, Freelancer, No Man´s Sky och (förstås) Elite Dangerous.

Nu har Frontier Development släppt originalversionen av Elite gratis. Det är BBC Model B-versionen från 1984 man släppt, alltså den första utgåvan av spelet, och du får med en emulator som låter dig köra den på Windows-datorer.

Fast frågan är om du är gammal nog för att klara detta? Det borde förmodligen stå "70-talist eller äldre" i systemkraven, för när vi för några år sen lät 80-talisten Johan Martinsson försöka hantera Elite gick det... ähum... inte bra.

Skicka en rättelse
Jag är född -73 och köpte min första PC -86. Elite var ett av de spelen jag lade rätt mycket tid på, det var stort spel och krävde inte så mycket grafikmässigt. Jag hade "snyggare" spel men just Elilte gav mer innehåll (och var mer logiskt än Stugan).... 24/09 Instämmer. Nostalgiglasögonen brukar blåsa en av stolen (negativt) när man plockar upp en gammal kär juvel. I det här fallet tror jag snarare att vi pratar chocktillstånd. Jag låter alla fantastiska minnen få vara intakta istället. 23/09 Nä tack, spelade det as mycket när man var yngre , polare hittade nått mega skepp långt åt faders ut i rymden. Men låter minnena får vara ljuva. 23/09 vadå, man klarade ju att spela det som barn, det räknas väl :) 23/09 Ganska coolt dom gör det men inget för mig då jag ej var gammal nog när det kom ut 1984 jag föddes 85 och på 1990 talet när jag var 5 så var min första spel makskin en Sega master system och min först dator var 2000 när jag var 15. Som sagt spelet skull... 23/09 Haha, ja det var inget snack om att spela säkra kort inför tvåan direkt :P 23/09 Ännu mera imponerande hur David Braben lyckades trycka in Elite 2 på en diskett, med tanke på att det är en ganska stor uppradering grafik och ljudmässigt. :O 23/09 Sen måste man ju prata om att de har lyckats tryckt ned ett helt jävla universum på en diskett!! Menar, hur jävla impressive är inte det? :D 23/09 Jag vill minnas att det var "Blue Danube" av Strauss. "Lite lätt" inspirerat av filmen 2001. :P 23/09 Elite har såvitt jag minns det rekordet i uppstart. Från det att du startade ingång datorn med disketten i så var spelet igång på 4 sekunder. Allt hänger på att man så tidigt som möjligt får in "docking computer", innan dess var det på håret att åka in... 23/09