Det här spelet blir SNYGGT!

Microsoft Flight Simulator kan bli en revolution för genren. Ett antal medier fick nyligen testa en tidig, pre-alpha-version av Microsofts nästa civila flygsim, och alla vittnar om ett utseende och en detaljrikedom som slår... tja, allt? I genren åtminstone.

Utvecklarna har tillgång till ett par terabyte data från Bing Maps, och med tekniken adaptive streaming används denna information för att trovärdigt måla upp träd, terräng, hus och annat i världen. På så sätt får man till trovädiga hus, städer och miljöer över stora delar av världen. Där datan inte räcker till fyller spelet själv i den grafik som behövs, vilket lär riva illusionen av en perfekt återskapad värld, men förhoppningsvis funkar det dugligt. Och det ser verkligen helt fantastiskt ut. Ingen av de som var där fick filma sitt eget spelande, istället används B-roll från Microsoft. Men alla intygar att det är exakt så det spel de testade faktiskt ser ut.

Utöver ögongodiset hyllas fysiken och hur planen beter sig. Väder och vind påverkas av marken nedanför, turbulens kan suga tag i ena vingen och förflytta sig över olika delar av planet, färgen på molnen påverkas av ljus både från ovansidan och som studsar upp från (och färgas av) marken under dem. Med en draw distance på 60 mil (inte miles – mil) kommer du se regnoväder närma sig från långt håll, och när du flyger in i det piskas vindrutan av regndroppar som faktiskt ser ut som just det.

Hela världen är tillgänglig. Du kan börja flygturen med att snurra runt på en jordglob, lite som i Google Earth, och sedan zooma in på en intressant plats och efter en laddskärm börja din flygning där.

På det hela taget är alla överens om att MS Flight Simulator kan bli en enormt kliv framåt för genren. I skenet av det är det smått chockerade att spelet inte kommer ha VR-stöd från start, det uppger i alla fall Youtubern Frooglesim. Förhoppningsvis läggs det till, antingen efter release eller (hellre) lagom till releasen.

Microsoft Flight Simulator ska släppas under 2020, primärt till pc med också till Xbox One. Sluten alpha-testning är på gång, en ny fas börjar i mitten av oktober.

Några som testat är Frooglesim, Polygon, PC Gamer och Flightdeck2sim. Info om spelet har du på flightsimulator.com. Haklapp mot dreglet köper du själv i valfri affär.

Skicka en rättelse
Här på FZ kör vi sign-up bait istället för click bait. Och det funkar! Allvar: välkommen in! Jag vet att vissa vill skilja på spel och simmar, och jag ser inga problem med det - det är ju bara fråga om ens definitioner. Frågar man flygare kan jag tänka... 02/10 Tomas Helenius Nu är du ute på djupt vatten, vi som flyger flygsimulator ogillar när simulatorn blir kallad för spel, eller tycker du att jag ska kalla spel för simulator? Jag har registrerat mig på denna sida idag, bara för att skriva detta. ;) 02/10 Jajamän, för en liten tid sen släpptes dessutom en beta av spelet till Sega Dreamcast, en version som man inte ens kände till att det arbetades på när Dreamcast var aktuell. Fullt spelbar för de som har en Dreamcast eller emulator på datorn, men är gans... 02/10 Men det står ju "starta flygsimulator" på knappen i earth så jag antar att google anser att det är en fullvärdig simulator ^^ 02/10 Kolla länken som jag bifogade. Den förklarar vad ordet litterärt betyder. Det var det jag anmärkte på i din kommentar. Jag skrev att ordet bokstavligen oftast används helt fel. I ditt fall går det att använda. 02/10 Det blir dessvärre inte mer korrekt använt för det. Litterärt refererar till litteratur i svenskan till skillnad från engelskans literally som har en helt annan betydelse. Du kan inte efterkonstruera dig ur detta översättningsfel tyvärr. :) Helt otrolig... 02/10 Ja, herregud vad det första spelet var bra. Var nog första gången jag kände mig som en stridspilot på riktigt. 01/10 Ja, tre stycken i skarven mellan 90- och 00-tal. De var bra, men flygkänslan åldrades ett decennium när första, helt fenomenala IL-2 Sturmovik släpptes. 01/10 Gjorde inte Microsoft ett combat flight sim förr i tiden? Var väl rätt bra med har jag hört? Kanske är något dom tittar på i framtiden? 01/10 Jag vet, såg det förut, men när jag menar VR så menar jag inte att gå runt i det befintliga street view läget som redan finns med samma platta grafik fast med VR glasögon. https://www.fz.se/nyhet/276283-vi-gillar-google-earth-i-vr Jag menar att det skul... 01/10