Jagex, King, Epic och andra spelbolag under lupp när brittiska regeringen ska avgöra huruvida mikrotransaktioner skapar beroende.

Debatten kring mikrotransaktioner har de senaste veckorna tagit ny fart, bland annat efter årets släpp av Fifa och att fler länder börjat införa mer restriktiva lagar. Det senaste spelet att kritiseras av såväl spelare som statsapparat är det 18 år gamla Runescape. När den brittiska kommittén för "Digital, Culture, Media and Sport" publicerade sin rapport kring "Immersive and addictive technologies" är onlinerollspelet en av titlarna som nämns, tillsammans med bland annat Epic, EA och King.

I rapporten läser vi bland annat om hur en person spenderat 50 000 brittiska pund på Runescape, motsvarande drygt 600 000 kr, och nu har betydande skulder. När kommittén samtalar med Jagex om deras mikrotransaktioner avslöjar de att en tredjedel av deras omsättning på 1,13 miljarder kronor år 2018 kom från tio procent av spelarna som köper saker i Runescape.

Representanter från Jagex menar att de har satt ett tak på hur mycket folk kan spendera i spelet motsvarande 60 000 kr i månaden och att bara en person slagit i det under de senaste 12 månaderna.

På samma sätt har Epic, som också nämns i rapporten, begränsat transaktionerna från enskilda spelare till ungefär 2000 kr om dagen. Svenska King förklarar att de tidigare skickat ut mail till personer som spenderade cirka 2500 kr i veckan men enligt dem var responsen från spelarna oftast "jag skulle inte spendera pengarna om jag inte hade dem", varför King ansåg att sådana grepp var för påträngande och slutade.

Rapportens slutsats är att spel med lootlådor inte bör säljas till barn och om du kan köpa lootlådor för pengar ska de likställas med gambling. Man rekommenderar därför regeringen att ta beslut om att lootlådor ska inkluderas i landets gambling-lagar och om man inte gör det ska en rapport framställas om varför.

We recommend that loot boxes that contain the element of chance should not be sold to children playing games, and instead in-game credits should be earned through rewards won through playing the games. In the absence of research which proves that no harm is being done by exposing children to gambling through the purchasing of loot boxes then we believe the precautionary principle should apply and they are not permitted in games played by children until the evidence proves otherwise.

Man konstaterar också att mekanikerna som ofta används i mikrotransaktioner, där lootlådor är en av dem, ligger till betydande grund för spelföretagens omsättning och att de skor sig på folk med gambling-problem. Därför rekommenderar de att PEGI att märka sådana spel tydligt med gambling-ikoner samt lämplig åldersgräns.

Loot box mechanics are integral to major games companies’ revenues and evidence that they facilitate profiting from problem gamblers should be of serious concern to the industry.

Även den svenska regeringen har de senaste åren uppmärksammat mikrotransaktioner och för en tid sedan fick Konsumentverket i uppdrag att kartlägga lootlådor, en rapport som skulle vara klar 1 oktober. Vi har kontaktat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för mer information kring detta.

Skicka en rättelse
Problemet som jag ser det är att alla spelare (inklusive målsman) godkänner de villkor för tjänsten som tillhandahålles. Majoriteten av utvecklarna/utgivarna säkerställer ändå att spelen innehåller tillräckligt med innehåll för att försvara priset för... 08/10 ESRB har svarat till Angry Joe hur dem ratar sina spel. Enligt deras egna riktlinjer som är 25 år gamla och inte alls följt utvecklingen av spel så räknas det inte som simulerat spelade så länge man inte använder riktigt eller fiktiv valuta som insats.... 08/10 Det säger jag då bara: snygg title screen för nya NB2K :) https://cdn.fz.se/artikel/bild/1416942?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvYXJ0aWtlbFwvYmlsZFwvMTQxNjk0MiIsImZpbHRlcnMiOlsid20iLCJ0PW9yaWdpbmFsIl0sInBhcmFtcyI6W10sImtleSI6IjlkOWMyODNjMjZjYTIzOGU5NmFmYzIxNjQyNG... 07/10 Låter rimligt att spel med lootlådor inte ska vara tillåtet för barn, dvs 18 års åldersgräns. Bör regleras inom EU samt lagstiftas i Sverige. 07/10 Allt man kan utläsa av detta "We recommend..." Spelhusen: https://media.giphy.com/media/10JhviFuU2gWD6/giphy.gif 07/10 Självklart är inte mikrotransaktioner ett problem. Det är som att säga att det är ett problem att spel säljs digitalt. Det som är problematiskt är all form av lotteri-inslag och som dessutom tenderar att rikta sig mot minderåriga. Spelföretag i synnerhe... 07/10 Det ligger uppe en sumering på Konsumentverket.se 07/10 Det är väl inte 100% sant dock... Säg att du vill ha de där coola glasögonen som tillbehör Om du vet att du får dem om du betalar 50 spänn så är de flesta ok med det. Medans om du betalar 50 spänn för en lootlåda det är 5% chance att du får de där glasö... 07/10 Är övertygad om att detta bara är en tidsfråga, även om jag befarar att vi riskerar att missa en oerhört viktig detalj på vägen dit. Det tog t ex ett bra tag för spelnarkomaner att få diagnosen "spelberoende" i Sverige. Mycket berodde på att spel på Jac... 07/10 Detta kommer inte förändra något alls i slutändan för spelutvecklarna. Även om lootlådor försvinner kommer det finnas massvis med mikrotransaktioner som valarna (och andra) kommer köpa. Problemet är mikrotransaktioner, inte bara lootlådor. 07/10