Microsoft har hittills hållit sig borta från virtual reality, men förra veckan fick man patent på en lösning som kan vara vara ett tecken på att man tänker göra en VR-satsning. Det skriver Variety.

Patentet gäller en matta som har flera funktioner som kan användas i samband med virtual reality. Mattan är tryckkänslig och kan byggas ut i rutformade sektioner, för att på så sätt anpassas för olika rumsstorlekar. Tryckkänsligheten registerar användarens position, vilket kan användas för att förhindra att den krockar med omgivningen. Med andra VR-system, som HTC Vive, bestämmer man rumsstorleken och då ser användaren virtuella väggar i rummets utkanter. En potentiell fördel med mattan är att användarens position registreras fysiskt istället för optiskt. Mattan ska också kunna ge feedback i form av vibrationer, och man kan ange en fysisk startpunkt som användaren måste stå på för att starta det som ska ske. Så här står det i ansökan:

A virtual reality mat may include a plurality of spatially distributed pressure sensors integrated into the mat to detect a physical pressure or force applied to an activity surface of the mat. Such pressure sensors enable the virtual reality system to identify where the user is standing in relation to the mat, without necessarily requiring that the user be visually detected by an optical sensor.

Patentansökan behöver inte betyda att Microsoft faktiskt kommer släppa en VR-produkt. Men med Xbox Scarlett gissningsvis ett drygt år bort, och med allt tunnare väggar mellan företagets pc- och konsolspel, är patentet högintressant. Kabinpersonal i Microsoft Flight Simulator..?