Tryckkänslighet läser av din position.

Microsoft har hittills hållit sig borta från virtual reality, men förra veckan fick man patent på en lösning som kan vara vara ett tecken på att man tänker göra en VR-satsning. Det skriver Variety.

Patentet gäller en matta som har flera funktioner som kan användas i samband med virtual reality. Mattan är tryckkänslig och kan byggas ut i rutformade sektioner, för att på så sätt anpassas för olika rumsstorlekar. Tryckkänsligheten registerar användarens position, vilket kan användas för att förhindra att den krockar med omgivningen. Med andra VR-system, som HTC Vive, bestämmer man rumsstorleken och då ser användaren virtuella väggar i rummets utkanter. En potentiell fördel med mattan är att användarens position registreras fysiskt istället för optiskt. Mattan ska också kunna ge feedback i form av vibrationer, och man kan ange en fysisk startpunkt som användaren måste stå på för att starta det som ska ske. Så här står det i ansökan:

A virtual reality mat may include a plurality of spatially distributed pressure sensors integrated into the mat to detect a physical pressure or force applied to an activity surface of the mat. Such pressure sensors enable the virtual reality system to identify where the user is standing in relation to the mat, without necessarily requiring that the user be visually detected by an optical sensor.

Patentansökan behöver inte betyda att Microsoft faktiskt kommer släppa en VR-produkt. Men med Xbox Scarlett gissningsvis ett drygt år bort, och med allt tunnare väggar mellan företagets pc- och konsolspel, är patentet högintressant. Kabinpersonal i Microsoft Flight Simulator..?

Skicka en rättelse
Tror nog detta börjar och slutar som endast ett patent. Onödigt att börja spekulera om VR till xbox bara för det här. Xbox One X hade ju till och med VR som dragplåster vid avtäckning/presentation också vilket vi alla vet inte blev något av. För egen... 09/10 Dags att slänga ut soffbordet och slå ut en vägg..? :P 08/10 Ja säkert, men under ett annat namn eller bara integrerat i ett nytt system. 08/10 Jag skulle kunna tänka mig att om MS satsar på VR till Xbox kommer en del av Kinect-teknologin användas....den där kinectkameran är ju till trots rätt avancerad. :) 08/10 Ja då, utanför konsolvärlden så används den till allt möjligt. 08/10 @Mortaigne: Har för mig att Kinect kan användas i andra sammanhang, som t.ex. en väldigt rough skanning av objekt som därefter bli ett 3D objekt i respektive program. T.ex. att skanna in en person till ett 3D format. Eventuellt kan det fortfarande använ... 08/10 Förmodligen någon som rensat idélådan på kontoret och tänkt att "hmm det här kanske vi skulle ta patent på innan någon annan gör det" bara för att. Nej ingen använder Kinect, finns inte ens portar för det på de nya Xbox-konsolerna. Min gissning om VR... 08/10 Bara att lägga sig på golvet och låta VR-gudarna sköta sitt. 08/10 Tror nog det finns dom som tänkt på det men insett att det blir för otympligt och jobbigt. Bättre då med virtuella gränser likt Quest använder. Och med tanke på att ett av dom vanligaste klagomålen idag på VR är att det är för mycket kablar och för jobb... 08/10 Ser ut som någon gammal prototyp. Ser en kinect ovanpå tv'n. Vem använder en sådan idag och kommer den fylla någon funktion vid denna VR satsning? 🤔 08/10