Upprorsstämningen i Hong Kong, där demonstranter sedan i juni har protesterat mot det kinesiska fastlandsstyrets påverkan på den forna brittiska kolonin och för demokrati och autonomi, spiller nu över även på e-sportens värld. I helgen fick ett Hearthstone-proffs kliva av en av Blizzards stora turneringar då han i en öppen stream uttalat sitt missnöje med situationen.

Hong Kong-bon Chung ”blitzchung” Ng Wai innehar Grandmaster-ranking i Hearthstone och är en av världens bästa spelare. Men när han iklädd gasmask skanderade ”Befria Hong Kong, vår tids revolution!” i en stream, räckte inte renommét till för att rädda hans position. Blitzchung får inga prispengar för säsong 2, och är avstängd från att delta i Heartstone-turneringar i ett år framöver. Blizzard kommer heller inte att fortsätta samarbetet med de två casters som deltog i sändningen, som är raderad från Twitch.

Blizzard lutar sig mot en paragraf i sina tävlingsregler som förbjuder deltagare att yttra sig hur de vill:
”Engaging in any act that, in Blizzard’s sole discretion, brings you into public disrepute, offends a portion or group of the public, or otherwise damages Blizzard image will result in removal from Grandmasters and reduction of the player’s prize total to $0 USD, in addition to other remedies which may be provided for under the Handbook and Blizzard’s Website Terms.”

Kina är en enorm potentiell marknad för västerländska företag, och många av dessa har den senaste tiden kommit att anpassa sina produkter för att undslippa censurlagar eller blockader. Kinesiska företag har också köpt in sig i många spelbolag.