Blir också av med prispengar.

Upprorsstämningen i Hong Kong, där demonstranter sedan i juni har protesterat mot det kinesiska fastlandsstyrets påverkan på den forna brittiska kolonin och för demokrati och autonomi, spiller nu över även på e-sportens värld. I helgen fick ett Hearthstone-proffs kliva av en av Blizzards stora turneringar då han i en öppen stream uttalat sitt missnöje med situationen.

Hong Kong-bon Chung ”blitzchung” Ng Wai innehar Grandmaster-ranking i Hearthstone och är en av världens bästa spelare. Men när han iklädd gasmask skanderade ”Befria Hong Kong, vår tids revolution!” i en stream, räckte inte renommét till för att rädda hans position. Blitzchung får inga prispengar för säsong 2, och är avstängd från att delta i Heartstone-turneringar i ett år framöver. Blizzard kommer heller inte att fortsätta samarbetet med de två casters som deltog i sändningen, som är raderad från Twitch.

Blizzard lutar sig mot en paragraf i sina tävlingsregler som förbjuder deltagare att yttra sig hur de vill:
”Engaging in any act that, in Blizzard’s sole discretion, brings you into public disrepute, offends a portion or group of the public, or otherwise damages Blizzard image will result in removal from Grandmasters and reduction of the player’s prize total to $0 USD, in addition to other remedies which may be provided for under the Handbook and Blizzard’s Website Terms.”

Kina är en enorm potentiell marknad för västerländska företag, och många av dessa har den senaste tiden kommit att anpassa sina produkter för att undslippa censurlagar eller blockader. Kinesiska företag har också köpt in sig i många spelbolag.

Skicka en rättelse
Blizzard svarar på kritiken: https://news.blizzard.com/en-us/blizzard/23185888/regarding-last-weekend-s-hearthstone-grandmasters-tournament 12/10 heartstones officiella konto i kina hade detta att säga. så att komma med att det inte är CCP som drar i trådarna om hur hela den här skiten har utspelat sig är bara idiotiskt. https://pbs.twimg.com/media/EGgWnOEXkAA-J99?format=jpg&name=medium 10/10 Fast det där med politisk känslighet är inte jämförbart i det läget - om en streamer hade varit iklädd orange fångdräkt, silvertejp för munnen och det hade stått "Free Guantanamo" eller så på den... då börjar du röra dig på liknande tunn is. Sannolikt... 10/10 https://www.zdnet.com/article/apple-pulls-hkmap-live-from-app-store/ Ska bli intressant att se hur många som kastar sina apple-produkter nu ;) 10/10 Jag personligen tycker att Blizzard hanterade det här fel men jag förstår deras val. Jag tror inte att det är en konspiration med den kinesiska regering som styr bakom kulisserna som vissa verkar tro. Det här är ett företag som gör vad företag gör. De... 10/10 Precis många glömmer (eller vet inte) att dem har många fingrar i många syltburkar som man säger. För övrigt dåligt gjort av Blizzard imo, några gränser måste man nog sätta. 10/10 Ska bli intressant att se om någon kommer försöka testa hans ord :) 09/10 Jajo, man vet inte riktigt vad man ska tro. Står Tim / Epic för det han skriver får dom väl en liten guldstjärna i kanten, men det luktar ju även självfallet opportunism hehe. "Epic supports the rights of Fortnite players and creators to speak about pol... 09/10 Låter som två personer som läser från ett manus typ :P 09/10 Gamle Tim Sweeney i farten med var han/Epic står: https://twitter.com/TimSweeneyEpic/status/1181933071760789504 "Epic supports the rights of Fortnite players and creators to speak about politics and human rights." https://i.imgur.com/TGoHoNc.jpg 09/10