Fortnite och Epic tycks stämmas på löpande band, tidigare bland annat för att de påståtts ha stulit diverse danser samt för hackade Epic-konton, och den här gången för att Fortnite anses vara beroendeframkallande. Det är oroliga föräldrar i Kanada som tagit hjälp av advokatfirman Calex Légal för att stämma Epic eftersom de hävdar att utvecklaren med flit tagit fram spelet för att vara beroendeframkallande, och dessutom med barn som främsta målgrupp. Alessandra Esposito Chartrand hade följande att säga till CBC:

Epic Games har när de skapade Fortnite i år efter år anlitat psykologer – de grävde verkligen djupt i den mänskliga hjärnan och ansträngde sig verkligen för att göra det så beroendeframkallande som möjligt. De släppte medvetet ett väldigt beroendeframkallande spel som riktade sig mot unga.

Man pekar även på en dom från 2015 där en domstol i Quebec höll tobaksföretag ansvariga för att de inte varnat sina kunder om farorna med rökning. I själva stämningsansökan jämför man till och med spelet med kokain på grund av de liknande effekter som signalsubstansen dopamin har på hjärnan och kroppens belöningssystem.