Steams avtal förhindrar långa exklusiviteter.

Att Read Dead Redemption 2 skulle släppas till pc kändes mot slutet av rykteskarusellen självklart men den stora överraskningen var dels att det sker redan i november men också att Steam får vänta en månad extra.

Istället inleds försäljningen den 5 november bland annat på Rockstars egna klient men också Epic Game Store, med flera. Att vi bara behöver vänta en månad på Steam-släppet har med största sannolikhet med plattformens distributionsavtal att göra.

Premisserna, som enligt uppgifter funnits i avtalet sedan 2017, blev aktuella i samband Metro Exodus årslånga Epic Game Store-exklusivitet, något som alltså kan bryta mot avtalet utgivaren upprättat med Valve. Där står det att spel som släpps på andra kommersiella plattformar måste skickas in till Steam inom 30 dagar.

Company shall submit the applications to Steam for release no later than the first commercial release of each application or Localized Version, or, if already commercially released as of the Effective Date, within thirty (30) days of the Effective Date. Thereafter, Company shall submit to Steam any Localized Versions and Application Updates (in beta and final form) when available, but in no event later than they are provided to any other third party for commercial release. Company shall provide these copies in object code form, in whatever format Valve reasonably requests.

Vi kan därför anta att Steam-försäljningen av Red Dead Redemption 2 kommer att ske senast den 5 december.

Skicka en rättelse
Jag som hade fattat fel. Många som skrivit lite här och där att EGS har funnits sedan 2016 men de menar väl deras launcher där de sålde micro transactions och andra spel. Som de senare gjorde en rebrand på till EGS. Fortfarande fullt möjligt att Steam... 16/10 Klausulen har funnits i avtalet sedan åtminstone 2017, enligt artikeln jag länkade i det inlägg du svarade på. Så vänder på din fråga, hur kan det möjligen vara en kontring? Och, för den delen, har inte Epic Games Store inte ens funnits i ett år ännu...... 10/10 Hur kan det inte vara en kontring? Det var knappast en nyhet för Valve att EPIC skulle dra igång med denna aggresiva strategin. Och när denna klausul lades till hade EGS redan funnits i ett år. 10/10 Haha ja kanske det,, (eller e det schampo för fett hår eller emot fett hår!? 😋) 10/10 Jaha, du menade det så, då missförstod jag dig (kanske skulle slängt in ett "emot" där någonstans). 10/10 men om den inte hjälper så hindrar den ju inte. 10/10 Såklart den inte hjälper, men frågan är om den faktiskt hindrar exklusiviteter, vilket inte är helt klart, därav frågan. 10/10 Någon får gärna rätta mig om jag har fel, men var inte det här på tapeten redan förra året när Metro Exodus tvärvände och drog tillbaka sitt planerade släpp på Steam för att bli exklusivt för EGS? 10/10 en sak e säkert om den klausulen, det är att den hjälper diddly squat för Epic exklusiviteter i princip. 10/10 Tack för att du svarade :) Ja, det är ju lite det som är problemet här, att vi inte kan säkert säga si eller så. Håller med om att det är ett sammanträffande att det släpps på Steam dryga månaden (ifall det släpps i början som ni skrivit) efter första... 10/10