Både Microsoft och Sony har varit ganska så generösa med detaljerna kring vilken hårdvara som sitter i Project Scarlett respektive Playstation 5, vilket gör att hårdvaruexperter kan göra kvalificerade gissningar. Digital Foundry har tagit det ett steg längre och försökt bygga en dator med delar som motsvarar det vi kan förvänta oss i nästa generations konsoler och jämfört prestandan med Xbox One X och Playstation 4 Pro.

Genom kontakt med utvecklarna har de fått reda på exakt vilka inställningar till exempel Hitman 2 körs i på konsolerna och kan därför göra kliniska tester och jämföra dem med siffror från nuvarande generation. I det danska lönnmördarspelet pendlar prestandaökningen mellan 80 till 100 % mot Playstation 4 Pro och Xbox One X och såklart ännu mer mot baskonfigurationerna. I Wolfenstein: The New Colossus såg de liknande siffror som vissa fall sprang ifrån de noterade i Hitman 2.

Detta är som sagt tester som bara ger oss en fingervisning av vilken typ av prestanda vi kan förvänta oss när nästa generations konsoler släpps nästa vinter.