Forskare vid Oxford kritiska till beslutet.

Världshälsoorganisationen WHO klassar sedan i våras dataspelsberoende som en sjukdom, eller "disorder".

Men beslutet fick kritik från branschhåll. Kritiker menade att det var illa underbyggt och inte baserades på material som stöds av oberoende experter.

Och nu får kritikerna stöd i en studie utförd av forskare knutna till universitetet i Oxford. I studien har cirka 1 000 tonåringar undersökts för att se om ihärdigt spelande kan orsaka psykologiska problem, eller om det är så att folk som redan har psykologiska problem tenderar att dras till ohälsosamt spelande. Och slutsatsen är det senare, konstaterar Andrew Przybylski, professor med ansvar för studien, i en summering.

Så här skriver han:

The World Health Organisation and the American Psychiatric Association have called on researchers to investigate the clinical relevance of dysregulated video-gaming among adolescents, as previous studies have failed to examine the wider context of what is going on in these young peoples’ lives. This is something we seek to address with our new study. For the first time we apply motivational theory and open science principles to investigate if psychological need satisfactions and frustrations in adolescents’ daily lives are linked to dysregulated – or obsessive – gaming engagement.

Our findings provided no evidence suggesting an unhealthy relationship with gaming accounts for substantial emotional, peer and behavioural problems. Instead, variations in gaming experience are much more likely to be linked to whether adolescents’ basic psychological needs for competence, autonomy, and social belonging are being met and if they are already experiencing wider functioning issues. In light of our findings we do not believe sufficient evidence exists to warrant thinking about gaming as a clinical disorder in its own right.

Hela studien finns att läsa här, och en kort sammanfattning har du här.

Skicka en rättelse
För att det är en byråkratisk term kopplat till vilka skyldigheter och rättigheter som gäller mellan individ och stat. Är du inte sjuk ska du inte ha hjälp, har du ett funktionshindrande beroende som inte är sjukdomsklassat så har du ingen rättighet att... 24/10 Varför ska så jävla mycket klassas som sjukdomar.... Men beroende kan jag gå med på att det självklart kan skapa, precis som allt annat som man gillar. 24/10 Vi vet att det kan orsaka beroende, frågan är WHO:s klassificering, som är tämligen binär; frånvaro av ohälsa eller närvaro av ohälsa. Är inte ett datorspelsberoende en närvaro av ohälsa så ska inte individen utsättas för (tvångs-)vårdande instanser.... 24/10 Nu är det ju så att jag håller med dig i det du säger men samtidigt så var det ju inte det artikeln handlade om? Alla vet väl att spelberoende förekommer, frågan var inte om att spela kan orsaka beroende, frågan var om det är klassat som en sjukdom/ment... 24/10 Tidigare i år skrev jag klart min C-uppsats om dataspelsberoende inom socialtjänsten. Och i det arbetet ingår det att kika på tidigare forskning på området. Fenomenet är så pass nytt att det nästan helt saknas vedertagna definitioner. Patologiskt spelan... 24/10 Ursäkta att jag upprepar mig men generiska ordet "sjukdom" passar inte bra eftersom det får en att tänka i form av bakterier och virus som "botas" genom att de elimineras (biologiska sjukdomar). Snarare pratar vi om "mental sjukdom" men frågan är om det... 24/10 Kan bara tala i egen sak men spelandet, även om det blir mycket ibland, har hjälpt mig hantera mycket ångest och annan skit. Såklart att det blir ett beroende, men väljer hellre det än bli beroende av tabletter som ger bieffekter för att kunna leva norm... 23/10 Det ligger nog nåt i det. Men då bör man kanske inte se någon form av beroende som en sjukdom, utan snarare den bakomliggande psykiska ohälsan 23/10 Tror absolut att spel kan orsaka spelberoende. Att alla inte skapta lika är en självklarhet och dyker man tillräckligt djupt in i alla människor kan man alltid ställa en diagnos. Det råder en viss diagnoshysteri idag, vad det beror på kan man bara speku... 23/10 Låter som en ganska bred slutsats som likväl skulle kunna handla om vilket beroende som helst? 23/10