Hur mycket för Liliths köttkappa?

Under BlizzCon fick streamern Quin69 chansen att tala med Joe Shely – chefsdesigner för Diablo IV – och passade då bland annat på att fråga om hur Blizzard planerar att tjäna pengar på spelet (video – börjar 01:49:20). På frågan huruvida man bara kommer köpa det faktiska spelet eller om det även kommer finnas mikrotransaktioner eller prenumerationer svarar Shely att man kommer släppa basspelet och därefter expansioner, men även kosmetiska mikrotransaktioner genom någon form av butik.

Quin69 själv säger att han gillar mikrotransaktioner eftersom det leder till att utvecklaren kan fortsätta lägga till innehåll, och Shely instämmer och säger att de gör att man kan erbjuda mer variation. Han påpekar dock att man fortfarande är i ett tidigt skede, så hur systemet kommer se ut lär inte vara hugget i sten.

I Diablo III slapp vi mikrotransaktioner, men det släpptes å andra sidan med det kritiserade "Real Money Auction House", där man kunde sälja föremål för riktiga pengar. Det fanns visserligen en version av spelet med mikrotransaktioner, men den släpptes endast på vissa håll i Asien.

Skicka en rättelse
Lite naivt att tro att vi som konsumenter kommer få mer från Blizzards bara för att de tjänar mer pengar. De enda som kommer få mer, garanterat, är det som äger aktier i företaget. Bara för att de tjänar mer betyder det absolut inte att de kommer gå til... 12/11 Själv så är jag mest sur över att mikrotransaktioner håller tillbaka utvecklingen av singleplayer spel. Hade inte Rockstar tjänat så sjukt mycket pengar på GTA:V Online så hade vi med största sannolikhet haft minst 2 expansioner(som med GTA 4) och antag... 12/11 Japp, jag håller med. Den visuella utvecklingen av ens karaktär är ibland nästan lika viktig som den successiva förbättringen i gear i ett spel som Diablo. Det här visste Blizzard North redan när de gjorde originalet. Om en stor del av det visuella lägg... 11/11 Summa summarum, jag menar att mtx är skit. Som många andra sagt så har jag betalt fullt pris för ett spel ska jag ha allt, jag kan acceptera DLC/Expansioner som kommer i efterkant. Det värsta är dock lootboxes som jag nämnde. 11/11 Jag kommer garanterat köpa det, förr eller senare (som jag också skrev i någon av inläggen), men det gör mig inte mindre purken över att de är sådana giriga eländen. "Smart som fan" tror jag inte det är på sikt, då de redan har tillräckligt med "icke-go... 11/11 Exakt så! Inbillar man sig något annat så är man bra naiv :) 11/11 Liknelsen är att det får in pengar genom mikrotransaktioner som kan bidra till fortsatt utveckling av spelet. Blizzard är tillräckligt stora att kunna ta fullt pris för spelet OCH tjäna ännu mer pengar på mikrotransaktioner. Smart som fan! Tror du fått... 11/11 Förvånad står det nog inget om i ursprungsinlägget ifrån min sida. Irriterad däremot, det blir jag oavsett hur "vanligt det är i andra spel" med helt ojämförbara affärsmodeller (WoW t.ex. har ju en prenumerationsbasis också). 11/11 Det roligaste är ju att vissa inte fattar att Quin69 var ironisk. 11/11 Om du tar en titt på resten av Blizzards titlar så betalar du för spelet, mikrotransaktioner, expansioner, sub fee (WoW). World of Warcraft har samtliga modeler, förstår inte varför folk blir förvånad att det kommer att finnas i D4. 11/11