Valve avtäckte nyligen Half-Life: Alyx, det första nya spelet i serien sedan 2007 års Half-Life: Episode Two. Spelet släpps redan i mars 2020, men långtifrån alla verkar ha den hårdvara som krävs.

En användare i Reddits Steam-sektion har med siffror från Steams hårdvaruundersökning och Steam VR-testet räknat på hur många som kan köra spelet. Utgångspunkten är de 50 populäraste grafikkorten på Steam, och där har bara 37 procent grafikkort som bedöms klara VR. Vilket är ett mindre bekymmer än att endast omkring en procent av Steam-användarna rapporterar att de faktiskt har ett kompatibelt VR-headset. Å andra sidan hade Steam över 90 miljoner aktiva användare i månaden förra året, så det blir ju ändå en hel del VR-bestyckade datorer ute i stugorna. Högintressant att se om Alyx-spelet kommer påverka VR-statistiken hos Steam.

Half-Life: Alyx funkar med Valves egna VR-lösning, Index, och med Oculus, HTC Vive och Windows Mixed Reality-enheter. Minimumkraven är hyfsat höga: som lägst GTX 1060 eller Radeon RX 580, Intel Core I5-7500 eller AMD Ryzen 5 1600 och 12 GB internminne.