När Steam lanserades 2004 var det endast med Valves egna titlar men ganska så snabbt insåg fler spelföretag att digital distribution var en bra grej. Mängden spel som släpptes på Steam var fram till 2013 ändå ganska beskedlig, i genomsnitt ett om dagen mellan åren 2009 och 2013. Efter det skedde en kraftig ökning som hållit i sig och förra året släpptes inte mindre än 9050 spel på Steam.

Statistic: Number of games released on Steam worldwide from 2004 to 2018 | Statista

Som du säkert förstår är mycket av det rent skräp, allt från ompaketerade flash-kreationer till rena stölder från andra spel. Valve har försökt möta detta genom att dels Steam Greenlight-systemet där communityt kunde hjälpa till att släppa fram spel men numera räcker det med betala en avgift på 100 dollar, som sedan utvecklarna får tillbaka om omsättningen överstiger den summan.

Nu verkar det dock som om Valve har börjat agera, genom statistiksajten Madjoki ser vi att bara det senaste dygnet har närmare 900 spel rensats bort från plattformen. Förhoppningsvis är detta starten på ett större omtag om allt skräp som läggs upp.