Utvecklingen av Phoenix Point har varit rena rama såpoperan, med främsta fokus på den kontroversiella Epic-exklusiviteten samt förseningarna. Själva spelet har ofta fått spela andra fiol, men nu är det till slut bara ett par dagar kvar till PC-lanseringen, vilket firas med en lanseringstrailer. Playstation 4- och Xbox One-ägare får i sin tur vänta till nästa år.

Handlingen kretsar kring upptäckten av ett nedfryst utomjordiskt virus som muterar alla levande varelser det kommer i kontakt med. Det spreds främst via haven, vilket är anledningen till att fiendedesignen framförallt påminner om H. P. Lovecrafts verk. Detta resulterar även i att fienderna kommer förändras som svar på vilka strategier du främst använder, vilket leder till svårare motstånd. Lyckligtvis kommer världens ledande soldater, forskare och ingenjörer samman i Phoenix Projektet, som ämnar skydda mänskligheten.

Spelet utlovar många strategiska och diplomatiska val via världskartan som man kallar för The Geoscape. Till skillnad från Xcom-spelen kommer man inte förlita sig på dolda tärningskast för att slå fast huruvida ett skott träffar fienden eller inte, utan istället simulera varje projektil på ett mer realistiskt sätt. Det leder till att risken för att missa med en hagelbrakare på 1 meters avstånd är nästan obefintlig, och även att en kula som missar sitt mål istället kan träffa en annan fiende eller till och med ens egna trupper.