Phoenix Point lanserades i går kväll, och ett antal speltyckare (som inte heter FZ) har fått tillgång till tidig recensionskod och plitat ihop sina omdömen. Och det generella mottagandet pekar på ett bra spel – Metacritic-snittet ligger på 75 av 100 efter nio recensioner.

Det är en del spridning på betygen, även om det sluppit de låga betygen. Pcgamesn prisar hur grunderna fungerar, och att hot förändras konstant. Man menar att ett av spelets största problem är att det mäts mot det stilbildande originalet, X-Com (eller Ufo: Enemy Unknown) från 90-talet. Betyget blir 8 av 10.

God is a Geek tar upp att AI:n anpassar sig efter dina taktiska mönster. Om du kör anfall med soldater i grupp snappar AI:n upp detta och sätter in åtgärder som ställer till stora besvär. Man menar att Snapshot Games har utvecklat konceptet med flera små förändringar, till exempel att du siktar manuellt istället för den där ibland förhatliga slumpen som avgör om dina skott träffar. Det landar i vad man kallar "Xcom plus" och man delar ut generösa 9 av 10 i betyg.

PC Gamer tycker kampanjen blir ganska enformig i mitten, men hyllar valet att låta eldstriderna ske automatiskt eller att själv sköta dem. Det är rätt buggigt, men man landar i betyget 77 av 100, med slutordet att det erbjuder delikat strategi.

VG247.com menar att Phoenix Point är väldigt mycket Xcom, faktiskt till den grad att man velat se lite fler nya grepp. För det är ju inte Xcom, trots allt. Icke desto mindre kallar man det ett gripande spel och ger godkänt betyg, 3 av 5.

FZ sitter som sagt och recensionsspelar Phoenix Point just nu. Recension läser du i slutet av veckan eller tidigt nästa.