Nya idéer, men buggigt.

Phoenix Point lanserades i går kväll, och ett antal speltyckare (som inte heter FZ) har fått tillgång till tidig recensionskod och plitat ihop sina omdömen. Och det generella mottagandet pekar på ett bra spel – Metacritic-snittet ligger på 75 av 100 efter nio recensioner.

Det är en del spridning på betygen, även om det sluppit de låga betygen. Pcgamesn prisar hur grunderna fungerar, och att hot förändras konstant. Man menar att ett av spelets största problem är att det mäts mot det stilbildande originalet, X-Com (eller Ufo: Enemy Unknown) från 90-talet. Betyget blir 8 av 10.

God is a Geek tar upp att AI:n anpassar sig efter dina taktiska mönster. Om du kör anfall med soldater i grupp snappar AI:n upp detta och sätter in åtgärder som ställer till stora besvär. Man menar att Snapshot Games har utvecklat konceptet med flera små förändringar, till exempel att du siktar manuellt istället för den där ibland förhatliga slumpen som avgör om dina skott träffar. Det landar i vad man kallar "Xcom plus" och man delar ut generösa 9 av 10 i betyg.

PC Gamer tycker kampanjen blir ganska enformig i mitten, men hyllar valet att låta eldstriderna ske automatiskt eller att själv sköta dem. Det är rätt buggigt, men man landar i betyget 77 av 100, med slutordet att det erbjuder delikat strategi.

VG247.com menar att Phoenix Point är väldigt mycket Xcom, faktiskt till den grad att man velat se lite fler nya grepp. För det är ju inte Xcom, trots allt. Icke desto mindre kallar man det ett gripande spel och ger godkänt betyg, 3 av 5.

FZ sitter som sagt och recensionsspelar Phoenix Point just nu. Recension läser du i slutet av veckan eller tidigt nästa.

Fast. Det där med att ge "sämre betyg än förtjänat" - det finns inga rätt eller fel, det är upp till var och en hur bra ett spel är. Blir man som läsare kränkt av "fel" betyg så ligger problemet hos en själv, inte hos recensenten eller betyget. Man får... idag 07:33 Puh. Det var lång mening utan punkt. Men jag tycker det är konstigt att man blir upprörd på betyg. Tips, läs inga recensioner. idag 07:15 Nackdelen när man total sänker många bra spel med mediokra betyg, är att dom som vet sig ha ett någorlunda bra spel i sina utvecklar/distributör händer, så förstår jag mycket väl om man inte vill ge recensions "demos" till dessa (mer negativa av många... igår 20:54 Kanske för ung? Det var ju ett tag sen.😃 igår 20:27 Ja det är verkligen jättelångsökt att man skulle jämföra spelet med de original som enligt skaparen detta är en "andlig" uppföljlare till. (ironi) igår 19:54 Ojaaa! Jag förnekar det inte en sekund. Men detta är en genre av spel som jag avgudar, så motståndsrörelsen får klara sig utan mig den här gången. igår 18:34 Så sugen på detta... skriver det om många spel men detta ska spelas tids nog! igår 18:19 Har spelat cirka 10-12 timmar nu och tycker liknelsen med enemy unknown och terror from the deep är väldigt långsökt, spelade igenom terror from the deep så sent som förra året dessutom. igår 17:39 Vad det gäller customization av utseendet så är det jämförtbart med vanilla XCOM 2, förutom att man inte kan customizera hur rustningarna ser ut bortsett färg och mönster, utan det är direkt kopplat till vilka rustningsbitar man bär. Det finns inte hell... igår 17:23 Jasså, flesta verkar tycka tvärt om. Sen så ligger ju Julian Gollop som skapade originalspelen bakom phoenix point. igår 16:08
Skicka en rättelse