Innan Microsoft avtäckte Xbox Scarlett på E3-mässan i somras ryktades det om att man planerade två versioner av nästa Xbox-konsol. En prestandaversion i stil med Xbox One X och en enklare och billigare, som Xbox One S-varianten. Spekulationerna pausade efter avtäckandet av Scarlett, men nu blåser Kotaku liv i dem igen.

Man skriver att Microsoft faktiskt planerar en billigare Scarlett-version utan skivläsare med lägre prestanda och snällare prislapp. Källor i spelbranschen uppger för Kotaku att budget-Xboxen, som tidigare har påståtts gå under arbetsnamnet Lockhart, ska prestera ungefär som Playstation 4 Pro, fast med SSD och snabbare CPU som kan lyfta prestandan. Liksom med dagens båda Xbox-varianter ska spel fungera likadant på båda, med grafik, upplösning och framerate som enda större potentiella skillnader. Microsofts mål är att prestanda-Xboxen (ryktas ha arbetsnamnet Anaconda) ska leverera 4K-grafik i 60 bilder per sekund, och för Lockhart gäller 1440p och 60 fps. Men det betyder förstås inte att alla spel kommer nå den standarden (om den visar sig vara sann), även om Microsoft vill det.

Xbox One fanns bara i en prestandamodell de första fyra åren, tills Xbox One X lanserades sent 2017. Sony gjorde en likande resa året innan, då man släppte högpresteande PS4 Pro.

Xbox Scarlett och Playstation 5 ska släppas i slutet av 2020. Det blir synnerligen intressant att se om Microsoft och/eller Sony tänker släppa flera konsolversioner direkt, senare eller inte alls.