Flamingos, solstolar och plastbollar är lovligt byte när fysik ska demonstreras.

Vad kan vara juligare än fysik? Mycket av julen präglas trots allt av fysik: fallande snö, tomtens skägg, mormor som smygdruckit av glöggen samt lila, uppblåsbara flamingos. Just den sista har Nvidia valt för att demonstrera den senaste versionen av sin fysikmotor PhysX, som man kallar för PhysX 5.0. Den nya versionen ska släppas under 2020, och för att demonstrera nyheterna har man alltså släppt en liten video.

De nya inslagen i denna version inkluderar bland annat Finite Element Model, som är en simulationsteknik för deformering av föremål. Den används bland annat i bilindustrin för att simulera strukturell styrka hos hårda och mjuka sammansättningar. Även simuleringen av vätskor blir bättre i form av möjligheten för utvecklare att använda diskreta partikelsimuleringar för att modellera granulärt flöde, vilket säkert är bra om man förstår såna koncept.

Vad säger ni, är fysik något spelutvecklare borde lägga mer krut på?

Skicka en rättelse
Men många spel har gpu physx det på pc. De flesta av dem har inte de effekterna på konsol. 04/01 @Brona: Finns mycket annat som funkar bättre i CPU än GPU. En annan del som är väldigt dålig överlag i dagens spel är t.ex AI, något som CPU borde kunna hantera bättre än GPU (är ej dock expert på det så kan ha fel). Grejen är att fysikberäkningar på... 01/01 Ja? Han svarade ju på den frågan. :) 31/12 Hade det varit ett japanskt stranddemo hade det handlat mer och studdsande bröst :D 31/12 Så nu kommer vi få ännu bättre tuttgung i spel, tackaarr! :O 31/12 Kommande konsoller och moderna datorer har CPU-kärnor i överflöd. Bättre att använda dem istället för att slösa GPU-kraft på fysik. Låt grafikkort hålla på med grafik och lämna resten till CPU; fysik, nätverk, logik, audio bara släng allt på kärnorna.... 31/12 Vilken fysik? ;) Håller helt och hållet med dig, känns som en mesh som är helt och hållet statisk. 30/12 "Vad säger ni, är fysik något spelutvecklare borde lägga mer krut på?" 30/12 @eld: Visst. Det är en uppgradering, men inte särskilt stor med tanke på att det har gått 14 år. PhysX hade världens chans att visa något stort (d.v.s. något nytt inom fysiksimulering, vilket de inte gjorde) och därför känns deras småskaliga 5.0 trailer... 30/12 Ja, men CPU-baserad sådan, inte GPU-baserad vilket är vad vi behöver. Och konsollerna är ju bra svagare rent CPU-mässigt också vilket drar ner vad du kan göra med Physx. 30/12