Uppgifterna ska givetvis tas med en nypa salt, men next gen verkar ha rejält under huven.

Spekulationerna kring vad nästa generations konsoler kommer erbjuda har pågått länge, och nu uppger Digital Foundry att man kommit över information om hur Playstation 5 och Xbox Series X kommer prestera GPU- och minnesmässigt. Som alltid med såna här läckor kan man givetvis inte lita blint på dem, men Digital Foundry verkar efter efterforskningar ganska säkra på att uppgifterna faktiskt kommer från AMD och att de inte har manipulerats.

Så vad säger då läckan? Jo, att Playstation 5 kommer ha en GPU med 36 Navi-beräkningsenheter som levererar 9,2 teraflops. Detta kan jämföras med Playstation 4 Pro och dess 36 GCN-beräkningsenheter som levererar 4,2 teraflops, eller den vanliga Playstation 4-modellen med sina 1,84 teraflops. DF påpekar dock att en Navi-teraflop levererar bättre prestanda än en GCN-teraflop, vilket försvårar jämförelsen. GPU:n ska även kunna byta mellan tre olika lägen för att möjliggöra hårdvarumässig bakåtkompatibilitet med PS4 och PS4 Pro.

Till detta kommer PS5 få en okänd mängd GDDR6-minne som körs i 448-512 GB/s såväl som en åttakärnig Zen 2-processor. Sony verkar med andra ord satsa på en maskin som balanserar prestanda med pris för att leverera ett ordentligt kliv jämfört med nuvarande konsoler men samtidigt hålla priset nere.

Men Xbox X Series då? Baserat på den knapphändiga information DF tagit del av uppskattar de att det rör sig om en GPU med 56 Navi-beräkningsenheter som troligen levererar en databehandlingskapacitet på runt 12 teraflops. Detta tillsammans med GDDR6-minne vid 560 GB/s och en åttakärnig Zen 2-processor får oss att tro att Microsoft satsar på en riktigt best till konsol som kommer ligga högre i pris än Playstation 5.

Skicka en rättelse
Jag tror dom brukar förvarna lite minst en vecka eller två i förväg, "sista chansen" och liknande. Men Sony gör detta mycket bättre, tror det står tydliga datum när det försvinner. Om jag inte misstar mig. Fast är inte Danmark mindre och mer tät? Då kän... 13/01 Nackdelen med gamepass är att man inte vet när spelen försvinner. Har man spelat 100 tim av ett spel så försvinner det helt plötsligt. Borde finnas en indikator som börjar räkna ner när det är 60 dagar kvar innan spelet försvinner. Enda garantin är ju... 07/01 Mja en ska aldrig säga aldrig ;). Xbox kommer ändå till slut bli mer och mer en tjänst i framtiden, det är ett faktum. Molnbaserade tjänster kommer ta över stora massan, tror jag läste någonstans att Microsoft eller Sony redan nu antyder nästa generatio... 04/01 Finns inte en chans i världen att det kommer gå. Kan garantera det 100%. Vill du ha en PC; köp en PC. (och vill du ha en konsol; köp en konsol.) Det närmaste som någon kommit det var när Sony släppte Linux för PS3 under några år (tills att de tog bort... 04/01 Kan enbart instämma 100%! :) Suverän funktion och fördel tycker jag. Jo, det kommer att bli mycket intressant. Tror Google kommer få tuff konkurrens från etablerade spelare som Sony och Microsoft här. Kommer inte att bli någon lätt resa för de med Stadi... 04/01 Jag tycker tvärt om; att det skall släppa alla spel för så många plattformar som möjligt, och sedan låta oss kunder ha största valfrihet att spela på vilka maskiner vi vill (tycker det är helt suveränt när jag kan spela ett spel på XB i en soffa, och... 04/01 Jag ser helt klart en tendens att allt fler titlar även släpps till PC/Windows. Vilket är mycket positivt att man inte behöver vara inlåst till en enda spelplattform. 04/01 Jo, Gamepass är det överlägset bästa ratioen gällande att ha så grymt mycket kvalitetsspel/krona. Överlägset. Är helt klart spelvärldens "Netflix" eller "Spotify" (fast kanske tom. ännu mer överlägsna). Content is king. 04/01 De få spel som inte kommer till PC kan jag vara utan. :) Det sagt så tycker jag det är bra att spel släpps på så många plattformar som möjligt. Trist när företagen vill konstgjort låsa in oss kunder på ett begränsat sätt. Dock så ser jag en stor ändring... 04/01 Ja, det är tanken. 04/01