Spekulationerna kring vad nästa generations konsoler kommer erbjuda har pågått länge, och nu uppger Digital Foundry att man kommit över information om hur Playstation 5 och Xbox Series X kommer prestera GPU- och minnesmässigt. Som alltid med såna här läckor kan man givetvis inte lita blint på dem, men Digital Foundry verkar efter efterforskningar ganska säkra på att uppgifterna faktiskt kommer från AMD och att de inte har manipulerats.

Så vad säger då läckan? Jo, att Playstation 5 kommer ha en GPU med 36 Navi-beräkningsenheter som levererar 9,2 teraflops. Detta kan jämföras med Playstation 4 Pro och dess 36 GCN-beräkningsenheter som levererar 4,2 teraflops, eller den vanliga Playstation 4-modellen med sina 1,84 teraflops. DF påpekar dock att en Navi-teraflop levererar bättre prestanda än en GCN-teraflop, vilket försvårar jämförelsen. GPU:n ska även kunna byta mellan tre olika lägen för att möjliggöra hårdvarumässig bakåtkompatibilitet med PS4 och PS4 Pro.

Till detta kommer PS5 få en okänd mängd GDDR6-minne som körs i 448-512 GB/s såväl som en åttakärnig Zen 2-processor. Sony verkar med andra ord satsa på en maskin som balanserar prestanda med pris för att leverera ett ordentligt kliv jämfört med nuvarande konsoler men samtidigt hålla priset nere.

Men Xbox X Series då? Baserat på den knapphändiga information DF tagit del av uppskattar de att det rör sig om en GPU med 56 Navi-beräkningsenheter som troligen levererar en databehandlingskapacitet på runt 12 teraflops. Detta tillsammans med GDDR6-minne vid 560 GB/s och en åttakärnig Zen 2-processor får oss att tro att Microsoft satsar på en riktigt best till konsol som kommer ligga högre i pris än Playstation 5.