Alla ska med!

I ett vågat drag meddelar Microsoft nu att Xbox Series X inte kommer att få några next gen-exklusiva förstapartstitlar, åtminstone under de första åren. Detta för att alla som ger sig in i Xbox ekosystem mellan nu och Series X-releasen ska känna att de gjort ”en bra investering”.

Det är Microsoft Studios Matt Booty som i en intervju med MCV släpper nyheten som kan vända upp-och-ner på uppfattningen om hur lanseringen av en ny generation konsoler ska se ut.

”I takt med att vårt innehåll släpps under det kommande året, två åren, kommer alla våra spel, precis som på PC, kunna spelas över hela uppställningen maskiner,” säger Booty.

Med andra ord kommer man inte att tvinga in kommande spel i en Series X-exklusivitet, utan istället släpps även fortsättningsvis titlar till Xbox One för att sedan låta Series X-ägare avnjuta en uppgraderad upplevelse. Som det fungerar i dagsläget alltså, med Xbox One X och PS4 Pro. Och på PC, såklart.

Men den redan utannonserade lanseringstiteln Halo Infinite då, blir den alltså inte exklusiv? Matt Booty igen:

”Vårt tillvägagångssätt är att välja ut ett eller två ip:n som vi fokuserar på och ser till att de finns där vid konsollanseringen, och drar nytta av alla funktioner. Och för oss kommer det bli Halo Infinite, vilket är en stor möjlighet. Det är första gången på 15 år som en Halo-titel lanseras i synk med en ny konsol. Och det teamet kommer definitivt att göra saker för att dra nytta av Series X.”

Detta ligger i linje med vad som ser ut att bli Xbox nya giv – få in spelare i Xbox-familjen snarare än att få dem att växla över till en helt nya generation. Bland annat vet vi ju nu att man inte kommer hålla på förstapartstitlar från den egna studiorna, utan istället göra allt tillgängligt via Game Pass – från dag ett.

Skicka en rättelse
De största pengarna ligger i mjukvara och framför allt tjänster (hårdvara har oftast rakbladstunna marginaler, som bäst, då ibland förlorar tillverkare som Microsoft och Sony tom. på det hela med negativa marginaler). Därav att jag så småningom är övert... 18/01 Det är helt fine för Microsoft. Vinsten ligger inte på hårdvaran (ibland så att Microsoft och Sony tom. går med minus på hårdvaran/konsolen). Vinstmarginalen ligger i spelen, och i tjänsterna. Köper du de - det är då de tjänar som mest på dig. Bra för... 17/01 Inte alls. DU har full valfrihet att köra på högt speccad PC, ganska högt speccad X-box, lägre speccad X-box, eller tidigare X-box. Bra valfrihet. Ingen förlorar - alla vinner! 17/01 Vill man ha den bästa spelupplevelsen så är det alltid PC som gäller. EOD. Men ibland så har soffspelande och enkelhet sina kvaliteter, och då är det berättigat med konsoler. Bara olika för-/nackdelar, och skönt att kunna mixa/välja fritt tycker jag. :) 17/01 Håller med! Tycker det är kanon att kunna spela samma spel både på konsol och dator. Så nice i soffan relaxat med handkontroll, och andra stunder spela samma spel framför datorn med tbd/mus. Perfekt att kunna välja! Valfrihet FTW! :) 17/01 @Aaron Vesterberg Ringhög: Väl talat. Det dras väldigt mycket överdrivna växlar på det här från många håll, samtidigt som andra saker ignoreras. Men det är som vanligt ;) 15/01 Jag och min vän njuter väldigt av game pass, nu skaffade vi det dock för 10kr. Jag när Gears 5 släpptes. Jag är fortfarande förvånad att den går ut den 13/05/2021. Hade bara gold till november detta år. 15/01 Jaha, då hoppas man på PS. Köpa en ny Xbox för massor av pengar känns totalt meningslöst. 15/01 Så det är en till mid-gen upgrade? 14/01 Kan nog vara så att de menar Xcloud. Då jag inte hittar detta någon annanstans på nätet 14/01