I ett vågat drag meddelar Microsoft nu att Xbox Series X inte kommer att få några next gen-exklusiva förstapartstitlar, åtminstone under de första åren. Detta för att alla som ger sig in i Xbox ekosystem mellan nu och Series X-releasen ska känna att de gjort ”en bra investering”.

Det är Microsoft Studios Matt Booty som i en intervju med MCV släpper nyheten som kan vända upp-och-ner på uppfattningen om hur lanseringen av en ny generation konsoler ska se ut.

”I takt med att vårt innehåll släpps under det kommande året, två åren, kommer alla våra spel, precis som på PC, kunna spelas över hela uppställningen maskiner,” säger Booty.

Med andra ord kommer man inte att tvinga in kommande spel i en Series X-exklusivitet, utan istället släpps även fortsättningsvis titlar till Xbox One för att sedan låta Series X-ägare avnjuta en uppgraderad upplevelse. Som det fungerar i dagsläget alltså, med Xbox One X och PS4 Pro. Och på PC, såklart.

Men den redan utannonserade lanseringstiteln Halo Infinite då, blir den alltså inte exklusiv? Matt Booty igen:

”Vårt tillvägagångssätt är att välja ut ett eller två ip:n som vi fokuserar på och ser till att de finns där vid konsollanseringen, och drar nytta av alla funktioner. Och för oss kommer det bli Halo Infinite, vilket är en stor möjlighet. Det är första gången på 15 år som en Halo-titel lanseras i synk med en ny konsol. Och det teamet kommer definitivt att göra saker för att dra nytta av Series X.”

Detta ligger i linje med vad som ser ut att bli Xbox nya giv – få in spelare i Xbox-familjen snarare än att få dem att växla över till en helt nya generation. Bland annat vet vi ju nu att man inte kommer hålla på förstapartstitlar från den egna studiorna, utan istället göra allt tillgängligt via Game Pass – från dag ett.