Ett av 80-talets mest minnesvärda Star Wars-spel är Ataris arkadmaskinspangare med det kärnfulla namnet Star Wars från 1983. Man var Luke Skywalker, som från sin X-Wing skulle spränga bort den första Dödsstjärnan från himlen medan Tie Fighters surrade runt öronen.

Spelglädje årgång 1983.

Project Stardust: X-Wing VR tar det gamla konceptet rakt av och paketerar det som VR-spel. Det betyder intensiva strider mot den mörka sidans flygfarkoster i rymden, skjuta kanontorn på Dödsstjärnans yta, tight precisionsflygning i planetens "trenches" och, om du sköter dig, äran att få se hela konstuktionen explodera. I videon nedan flygs det av en entusiastisk Eurogamer-medarbetare, som prisar känslan men tycker det är svårt att pricka rätt när nosen skymmer stora delar av vyn.

Projektet sköts av Dylan Stout från University of Utah, där det började som ett projekt för att undersöka illamående vid virtual reality-användning, men nu har det alltså blivit ett helt fristående VR-spel till pc-enheter. Det är dessutom gratis. Kan vara läge att ta hem medan det fortfarande finns kvar.