Spelar Sony ut esset i kampen om pc-spelarna?

Vi har knappt hunnit prata klart om ryktet att Horizon: Zero Dawn kommer till pc innan det är dags för nästa stora Playstation till pc-spekulation. Och denna gång handlar det om ett blytungt spel - The Last of Us Part 2.

Spekulationen hämtar näring ur en jobbannons på Linkedin. Naughty Dog söker en graphics programmer till just det spelet, och ett par rader i kravspecifikationen väcker frågetecken. Närmare bestämt kravet på att vara väl insatt i "aktuell GPU-arkitektur (AMD, GCN, Nvidia, Cuda)". Playstation 4 (och kommande PS5) använder komponenter från AMD - Nvidia-komponenter återfinns främst i vanliga grafikkort, som sitter i... speldatorer.

I kravlistan står också att personen ska ha kunskap om DirectX 12, Vulkan eller liknande, och att den bör ha erfarenhet från "konsol- eller pc-programmering".

Det är förstås inte en officiell bekräftelse att The Last of Us 2 kommer till pc, men pc-antydningarna är inte direkt svåra att hitta.

Den stora frågan om spelet tillkännages till pc blir väl när det kan tänkas få premiär. I nuläget är det bara PS4 som presenterats, men det vore en smärre chock om det inte blir ett Playstation 5-spel vad det lider. Kanske blir det pc-release samtidigt, eller så gör Sony en Rockstar och kör en tredelad release à la GTA V.

The Last of Us släpptes till PS3 sommaren 2013, knappa halvåret innan PS4-konsolen lanserades. Sen kom den remastrade PS4-versionen sommaren 2014. Om det är en mall ser vi tvåan till PS5 sommaren 2021. Tillsammans med en pc-version..?

Jobbannonsen:

Responsibilities:

 • Develop and implement new and existing rendering techniques

 • Implement efficient and stunning industry defining visuals

 • Additional responsibilities may be assigned as needed

Requirements & Skills:

 • Bachelor’s Degree in Computer Science or equivalent work experience

 • Strong math skills with an emphasis in 3D math

 • Strong knowledge of C and C++ programming languages

 • Thorough understanding of current GPU architectures (AMD GCN, NVIDIA CUDA)

 • Experience with DirectX12, Vulkan or other modern graphics or compute APIs

 • Experience with HLSL/GLSL or other equivalent shader languages

 • Console or PC programming experience

 • Passion for playing and developing exceptional games

Skicka en rättelse
Intressant om både Xbox och Playstation skulle börja släppa alla sina exklusiva spel på PC. Då slipper man åtminstone 2 konsoler extra så då är det bara hoppas Nintendo gör likadant men frågan är om de vill ta självmord direkt? 23/01 Kommer nog aldrig köpa AMD även om de har världens bästa CPUer haha. Blev så jävla burned när jag körde AMD i en av mina första riggar att jag har någon slags avsmak för deras brand. Och man ska nog inte ta vad journalister m.m. säger på speciellt stort... 21/01 Ska jag med det till när jag inte ens har kört ettan? Last of us känns lite som RDR 2.Overhyped. 21/01 Sony har ju redan i början av förra året antytt på att de vill släppa sina Heavy Hitters till flera format (PC) för just den därra cashen. Inte alls förvånad över det. 21/01 Mer klirr i kassan är ju alltid positivt men tror inte att det kommer ske på bekostnad av PS4/5 exklusivitet. Möjligtvis att det skulle kunna ske ett PC-släpp något år efter release. 21/01 Jag tror inte att det är en så bra idè, jag ser fram imot PS5, men kommer spelen även på PC så kommer jag självklart att avboka min förbeställning av konsolen. Visst det blir billigare för mig, men jag tror inte att det är en bra idé för Sony. Sen så... 21/01 Att Microsoft vill få folk till Windows... det kan man förstå, blir ju win/win för dem ifall folk fastnar i Xbox ekosystemet oavsätt var. Men Sony? Speciellt med tanke på att PS5 är runt hörnet, känns det mest som önsketänkade. 21/01 Haha, sant, helst ska du vara 22 med 10 års arbetserfarenhet och en högskoleexamen också :D 21/01 Jag tror också detta är fallet, läste ju en artikel för ett tag sen om att Sony ville släppa just multiplayer delen av sina spel till PC. Men vem vet. 21/01 Det skulle falla ner som en bomb och definitivt cementera PC spelarna som master race. Sonys bästa och mest prestigefyllda spel...förbra för att vara sant. :) 21/01