Norsk-tysk stämning gick på pumpen. Mama Mia!

Sedan februari 2018 har norska och tyska konsumentverken flaggat för Nintendos hantering av förhandsköp, närmare bestämt från deras eShop. Det verken reagerade på var att konsumenter inte kunde ångra ett köp så länge spelet laddats ner till konsolen. Även om det bara handlade om en förhandsladdningn av ett icke släpt spel. Detta ansågs strida mot norsk lag såväl som EU-lag, under vilken Sverige också lyder.

Men nu har alltså Nintendo gått segrande ur dispyten, åtminstone för den här gången.

Till norska spelsajten PressFire säger det tyska ombudet Heiko Dünkel att de kommer att överklaga domen, men att det hela kan ta lång tid – från ett till ett och ett halvt år.

Thomas Iversen, Norges representant, säger i sin tur att domen inte ändrar deras uppfattning om Nintendos praxis, och att köparen ska få nyttja ångerrätten vid digitala förhandsköp, oavsett om spelet förhandsladdat eller ej.

Skicka en rättelse
Fast i detta fall hade ju kunden inte använt produkten, det står ju att den var nedladdad, men produkten inte släppt, dvs han/hon kan inte ha använt produkten. Så länge man inte har använt en produkt, så bör man helt klart kunna få pengar tillbaka. Det... 25/01 Jag kan förstå varför man vill göra undantag för digitala produkter i distansköplagen. En ångersfrist på 14 dagar för ett datorspel hade definitivt utnyttjats våldsamt av spelare. Kanske hade de kunnat införa en massa olika tidsangivelser för olika type... 24/01 Fast med fysiska produkter har du ångerrätt, även om du testat dem, om du köper via distans och kan därmed häva en förhandsbokning närsomhelst. Varför ska inte detsamma gälla för digitala produkter? 24/01 Fast det där går inte ihop sig. I ett avtal så läggs det på bägge parter att upprätthålla sin del av avtalet, det så kallade pacta sunt servanda. Det blir fel balans om en part har rätt att när som helst dra sig ur villkorslöst ur ett avtal. 24/01 Antagligen är lagarna krångligt skrivna, så det går att komma ur. Det borde ju stå ungefär "Alla köp som inte levererats till 100% och är tillgängliga för köparen att använda full ut, skall kunna upphävas. Vid upphävning skall hela betalningen återgå... 24/01 Å ena sidan tycker jag att det är idiotiskt att detta är lagligt, å andra sidan tycker jag att folk som betalar för att förhandsboka är idioter. 24/01 Då får man väl se företag som valve som rena änglar, har liksom fått refund på spel jag testat i nån timme. 24/01 Dumt. Det borde ligga i företags intresse att vara tillmötesgående gentemot sina kunder, vilket här inte verkar vara fallet. Inte kan ett företag, i det långa loppet, tjäna på detta? 23/01 På Nintendo: Nu: Jag kommer aldrig förhandsboka igen. Sedan: Jag måste förhandsboka nya Zelda. På Playstation: Nu: Jag kommer aldrig förhandsboka igen. Sedan: Jag måste förhandsboka nya God of War. På Playstation: Nu: Jag kommer aldrig förhandsboka igen... 23/01 Det är ganska sjukt hur digitala varor skiljer sig från fysiska överlag. Ångerrätt kan man ju bara drömma om. Hoppas överklagan går igenom och det blir lite skillnad på detta. 23/01