När Rockstar släppte Red Dead Redemption 2 till pc i slutet av förra året fick Steam vänta en månad extra. På så sätt ville man ge den egna butiken/klienten Rockstar Games Launcher ett försäljningsförsprång.

Men många valde att vänta en månad för att istället köpa spelet på Steam. Den digitala Red Dead 2-försäljningen mer än fördubblades i december jämfört med premiärmånaden november, enligt statistiktjänsten Superdatas rapport. Där uppges att 1 miljon Red Dead 2 såldes digitalt i december 2019, att jämföra med 406 000 månaden innan.

Överlag såldes spel digitalt till ett värde av 9,8 miljarder dollar (cirka 93 miljarder kronor) i december förra året, en ökning med 8 procent mot året innan, enligt rapporten. Ökningen beror helt och hållet på att mobilspel drog in mer pengar – upp 28 procent. Intäkterna på konsol och pc minskade med 28 respektive 4 procent, vilket tillskrivs att vi är i slutet av konsolgenerationen och att Fortnite miskat i popularitet sedan toppnoteringen i december 2018.

Beslutet att skippa season pass för Call of Duty: Modern Warfare ger frukt. Spelet drog in 4 procent mer än föregångaren CoD: Black Ops 4.

Slutligen har vi den oändliga pengamaskinen GTA V. Den skrapade ihop 84,7 miljoner dollar, drygt 800 miljoner kronor, till Rockstar i december. Inte så illa för ett snart sju år gammalt spel.

Spelen som drog in mest digitalt i december 2019 globalt, enligt Superdata:

PC

 1. League of Legends

 2. Dungeon Fighter Online

 3. Crossfire

 4. Fantasy Westward Journey Online II

 5. Red Dead Redemption 2

 6. Roblox

 7. Call of Duty: Modern Warfare

 8. World of Warcraft West

 9. Counter-Strike: Global Offensive

 10. Halo: The Master Chief Collection

Konsol

 1. Call of Duty: Modern Warfare

 2. Fifa 20

 3. Star Wars Jedi: Fallen Order

 4. GTA V

 5. NBA 2K20

 6. Fortnite

 7. Madden NFL 20

 8. Crash Team Racing Nitro-Fueled

 9. Rainbow Six: Siege

 10. Destiny 2

Mobil

 1. Clash of Clans

 2. Honour of Kings

 3. Candy Crush Saga

 4. Fate/Grand Order

 5. Last Shelter: Survival

 6. Gardenscapes - New Acres

 7. Homeskapes

 8. Monster Strike

 9. Pokémon Go

 10. Roblox