Vill nog inte ge en ny Dota 2-eller LoL-idé till konkurrenterna.

Utöver att vara ett RTS-spel lyckades Warcraft III bli en starkt bidragande orsak till hela moba-genren. Moba-giganterna Dota 2 och League of Legends har en del av sina rötter i spelets custom games. Men det lär inte hända med nyss släppta Warcraft III: Reforged. Ett par nya punkter i användaravtalet för custom games slår fast att upphovsrätten för användarskapat material tillfaller Blizzard.

Ownership Custom Games are and shall remain the sole and exclusive property of Blizzard. Without limiting the foregoing, you hereby assign to Blizzard all of your rights, title, and interest in and to all Custom Games, including but not limited to any copyrights in the content of any Custom Games.

Det ger Blizzard laglig rätt att stoppa användarskapat material som dyker upp på annat håll än i Warcraft III: Reforged, skriver PC Gamer. Med andra ord blir det juridiskt ommöjligt att skapa fristående versioner av sånt som användare gjort i Reforged.

Med tanke på att Dota 2 och LoL började som Warcraft III-moddar och drar in stora pengar till Valve och Riot Games – men inte till Blizzard – är förändringen i användaravtalet begriplig.

Warcraft III: Reforged släpptes i går, och FZ:s yngsta RTS-nostalgiker – Gurra – tog både en och två tittar på det. Du ser hur det gick i filmerna ovan under.

Skicka en rättelse
Omg ville så gärna spela det men sen ser man de axel"skydden". Illamående. Nej tack. Sparka alla som varit inblandade i designen. Gör om gör rätt 31/01 Som så mycket annat så står aldrig en EULA över lagen, detta skulle kunna få blizzard fällda för copyright intrång i stora delar av världen men framförallt EU och ännu mera Sverige. Då det inte är ett lagligt avtal att skriva in något sådant i ett försä... 31/01 då är frågan finns det någon AAA studio som gör bra ifrån sig? 30/01 Deras språk i användaravtalet är verkligen "aggressivt" om man säger så. Kan tänka mig att det skrämmer bort en hel del, även dom som inte läst avtalet men sett det citerats online. Från vad jag förstått på blizzard forumet så är många missnöjda med ref... 30/01 Jo men hur kul är det att ha skapat något som tex. counterstrike, se det växa i populäritet och sedan blir tvungen att lämna över det för att du förlorade rättigheterna direkt. Varumärken är allt i denna värld, och en moddare som lyckas har något mycket... 30/01 Älskade originalen warcraft 2 och 3... Warcraft 3: Refunde...Reforged. - Nej, tack 30/01 Lol. Känns som en dummare plan än att skriva in typ en 5% backend eller nåt för custom games som blir egna spel. Nu kommer Blizzard vinna väldigt lite för att väldigt få kommer vara lika motiverade att ens försöka skapa nåt nytt och unikt. 30/01 Jag vet inte hur spelarbasen och dess utveckling såg ut för HoN då jag aldrig hoppade på det tåget, men proffsspelarna skiftade till DotA 2 direkt, i och med att Valve genast slog på stora trumman med The International. Både HoN och LoL var ju i princip... 30/01 Jag tror ni menar att Activision äger dina custom-kartor. Finns noll och inget kvar av det Blizzard som folk tänker på när de hör Blizzard. 30/01 Blizzard gör inte mycket rätt nu för tiden, om något. The Curse of Activision has taken its toll! 30/01