Nära 900 perm-bannade i dag. Kan överklaga efter protester.

Knappt två veckor efter early access-premiären har Temtem, ett MMO där du samlar varelser i bästa Pokémon-anda, gjort succé. Det har finfina användaromdömen på Steam och ligger topplistan över bäst säljande spel.

Det har också lockat till sig ett lass fuskare. Förra veckan upplyste utvecklaren helt vänligt om att den som utnyttjar buggar och exploits riskerar avstängning. Och tidigare i dag fick ban-hammaren säga sitt - med besked. Nästan 900 konton som ansågs fuska stängdes av. Permanent, utan chans för de avstängda att överklaga, sa man och motiverade det med att man var 100 procent säker på samtliga avstängdas skuld.

Beslutet möttes snabbt av protester, där folk bland annat oroade sig för att stängas av felaktigt och då förlora de pengar man betalat för spelet, utan chans att få förklara sig. Och efter någon timme hade utvecklaren Crema ändrat sig: det går nu att överklaga en ban. Men man la till att man dubbelkollat omkring 100 av avstängningarna, och att man inte hittat en enda som var fel.

Temtem släpptes som early access på Steam den 21 januari, och har fått riktigt fina användarbetyg. Det säljs för ungefär 300 kronor. Längre fram kommer versioner till Switch, PS4 och Xbox One.

Skicka en rättelse
Visst är det deras jobb att patcha bort - men det betyder inte att det är okey att sitta i någon glitch och döda alla omkring dig medan de inte kan se dig osv. Det är du som spelar som har skyldighet att rapportera glitchen för allas trevnad - inte utny... 04/02 finns inget värre än dom som fuskar o uttnytjar exploits i online spel.. gör sånt i solo spel fine inte bryr jag mig då, men förstår inte hur du tänker? systematiskt göra nåt som man vet är troligen fel är knappast ok... bara för min dörr är öppen i läg... 04/02 Absolut, processerna kan se väldigt annorlunda ut. Kan tycka det är märkligt oavsett att man inte ens ger möjligheten att överklaga utan du blir dömd direkt. Det har hänt mer än 1 gång att folk blivit oskyldigt bannade, är allt jag säger. Har själv bliv... 04/02 Det beror ju helt på vad det är för exploit. Samt hur mycket data man sparar på användarnas beteende. Skulle vi ha en doping bug alà Diablo 1, så är det troligtvis väldigt lätt att vara 100% säker. 04/02 När det dessutom är early access, där tanken är att man ska testa spelet och hjälpa till att finna brister, förstår jag inte riktigt poängen här heller. Kanske fanns det inte någon möjlighet att på något sätt "dra tillbaka" deras konton. Tanken från ska... 04/02 Tycker inte man ska bli bannad pga exploits. Exploits är ju brister i spelet som alla kan utnyttja, är väl speltillverkarnas jobb att patcha bort exploits så det inte går att göra. 03/02 Det känsliga här är dock inte att man permabannar fuskare, utan ifall någon blir oskyldigt bannad. Alla som fuskar eller exploitar borde bli permabannade - end of story. Men det är inte alltid lätt att avgöra ifall någon fuskar eller ej. 03/02 Vänta va? det du sa precis är följande jag betalar jättehög skatt i sverige men är aldrig sjuk så varför ska jag betala skatt. Hör du vad du säger? är där ett problem tar man upp det på forumet för utvecklarna att lösa det, inte tar du till en genväg... 03/02 Jag håller till viss mån med dig. Använde mer så en exploit som fanns i spelet. De "fuskade" inte i den mån att de använde något program för att se sig fördelar ingen annan har, utan det här var något vem som helst kunde ta del av antingen om de visste... 03/02 Ban hammer på alla fuskare, dom bara förstör för alla andra. 03/02