Vi har tidigare skrivit om hur forna Bioware-medarbetarna James Ohlen och Chad Robertson (Baldur’s Gate, Knights of the Old Republic, Neverwinter Nights) startat en ny spelstudio, under Wizards of the Coasts vingar. Där ska de inte göra mer Magic the Gathering, utan ett helt nytt, storytungt scifi-rollspel. Nu får de draghjälp, av en gammal kollega.

Drew Karpyshyn är som bekant pennan bakom de två första Mass Effect-spelen, och 2018 lämnade han Bioware (för andra gången). Nu ska han alltså hjälpa Archetype med deras nya ip. Det är på sin blogg som Karpyshyn meddelar sin nya tjänst, samtidigt som han kritiserar Bioware för att ha blivit alltför “corporate”:

“Jag har varit del av spelindustrin i 20 år nu,” skriver han. “När jag började på Bioware var allt nytt och spännande. Det var ett drömjobb - talangfulla människor jobbade tillsammans för att skapa episka spel som Baldur’s Gate, KotoR, Mass Effect och Dragon Age. Men i takt med att vi växte och blev mer framgångsrika, förändrades saker. Vi blev mer corporate. Vi kunde inte göra lika mycket av det vi älskade, och teamen drevs på för att skapa spel baserade på marknadsundersökningar snarare än våra kreativa instinkter och vår passion. Mitt drömjobb blev ett vanligt jobb, och jag tappade den entusiasm och spänningen jag en gång kände.”

Karpyshyn fortsätter med att skriva hur hans passion har vaknat till liv igen i och med klivet till Archetype, och att stämningen där påminner om fornstora dagar på Bioware.

Det blir spännande att se om de gamla hjältarna kommer att kunna tillföra något fräscht till genren, eller om de kommer rulla på i gamla, nostalgiska hjulspår. Oavsett är det en imponerande laguppställning som tillsammans varit med och lagt grunden till den moderna crpg-genren.

Om Archtypes nya spel vet vi inte mer än att det är ett “multi-platform roleplaying game set in a new science fiction universe” och att det är fokus på storyn. Bilderna här i nyheten är konceptskisser, men kanske kan ge några ledtrådar.