Playstation 5 kan få en markant högre tillverkningskostnad än föregångaren PS4. Källor i branschen uppger för Bloomberg att PS5:an kan kosta 450 dollar att tillverka.

Om uppgiften stämmer hamnar Sony i en klurig situation vad gäller butikspriset på PS5: sälja med vinst till högt pris som riskerar att skrämma iväg kunder (kanske till Xbox-lägret, om Xbox Series X får ett mer lockande pris), eller sälja med förlust?

Playstation 4 uppges ha kostat 381 dollar att tillverka, och den såldes för 399 dollar. Xbox One kostade cirka 471 dollar att bygga, och kostade 499 i butik. Båda kostade alltså knappt 20 dollar mer att köpa än att tillverka. Om det appliceras på Playstation 5 kan prislappen hamna i trakterna av 470 dollar.

Sony uppges ha problem att hitta komponenter som DRAM-minne och NAND-flashminne till tillräckligt låga priser. Mobilmarknaden stjäl en hel del av dessa produkter, vilket leder till mindre tillgång och högre priser.

Playstation 5 uppges få en förhållandevis kostsam kylarlösning, skriver Bloomberg, gissningsvis för att hålla maskinen sval utan att den låter som en höfläkt i juli, får man gissa.

Både PS5 och Xbox Series X släpps i slutet av året.

För några år sedan rapporterade vi om nypriser för konsoler från NES och fram till Switch, omräknat till 2017 års penningvärde. Där framgick att Playstation 3 var dyrast (6 536 kronor vid lanseringen), följt av Sega Saturn (6 203 kr), Xbox (5 799 kr) och PS2 (5 462 kr). Nintendo låg ofta lågt, med Switch som undantag, men billigast var Sega Mega Drive som blev din för 2 075 kronor.