"Glad att kärnfansen blev nöjda."

Efter flera tunga förseningar och 18 års väntan släpptes slutligen Shenmue III i slutet av 2019. Embracer Group-vd:n Lars Wingefors erkänner utan omsvep att spelet inte dragit in stora pengar (via VGC), men konstaterar ändå "bra" försäljning och framför allt att fansen blev nöjda.

Shenmue III is an IP and a product I love and, you know, I think financially it’s fine and I’m glad that the core fans are pleased.

Yu Suzuki har (förstås) redan börjat drömma om Shenmue IV. Wingefors konstaterar dock att spelet är "nischat" och har svårt att hävda sig bland de riktigt stora. Det ska dock tilläggas att Shenmue III slog Kickstarterrekord för dator- och tv-spel. Metacritic-snittet landade på 68 medan spelarsnittet just nu ligger på 7.9, något som understryker att fansen blev nöjdare än kritikerna.

FZ-betyget landade på fina fyra av fem, och undertecknad konstaterade:

Det är inte ofta detta ska tolkas bokstavligt, men jag har väntat i halva mitt liv på detta. När jag spelade tvåan var jag 18, när jag spelar trean är jag 36. Om det var värt det? Ja. Om det är för alla? Verkligen inte. Shenmue III är stelt men vackert eget. Det är långsamt men vilsamt. Det är ingen stor öppen värld men en med puls.

Skicka en rättelse
Ifall det sålde lika mycket som ettan respektive tvåan är ju allt som det ska. Alla spel är inte ett Witcher 3, som inledningsvis säkerligen sålde mer än ettan och tvåan ihop, tills folk med lore-intresse köpte dem med för rabatterat pris (som, mig). 20/02 Kan väl eventuellt stämma i sig. Jag har inte spelat något av de första två så kan inte påstå jag fick något sug att hoppa in i del tre 20/02 Släpper man det exklusivt på Epic Store så är det klart att försäljningssiffrorna påverkas negativt. Mindre plattform och hatad av många. Själv så körde jag det till PS4 och var väldigt nöjd med spelupplevelsen. Dåligt att det inte drog nytta av PS4 Pro... 20/02 Nischat vette tusan, mer att spelet kändes 20 år gammalt även fast det var släppt 2019. Kunde lika gärna kört de äldre Shenmue än att testa 3:an. 19/02 Om det nu är så lite. Pusha för flera format. Det ser ut som att kunna köras på en Switch. Där är ett till format. Sedan Xbox One. Skulle få in ett par miljoner $ till. 19/02 Att Shenmue är nischat hade jag kunnat berätta helt gratis. Vi fans var glada att vi fick en fortsättning, men att Shenmue III skulle bli en storsäljare var aldrig realistiskt. 19/02 "Nischat" eller "Dåligt" Alltså Shenmue var väl "Nischat" eller ja.. "Dåligt"... från början :P 19/02 You don't say och sen att hugga sina backers (inklusive mig) i ryggen kanske inte var det bästa dom kunde göra heller. 19/02 Jag var besviken på storyn och karaktärerna i spelet men annars var allt annat bra. Jag är stor fan av Shenmue men jag tyckte 3:an kunde bli bättre. Shenmue 3 får 6/10 av mig. 19/02