När vi nyligen gick igenom den nuvarande faunan av VR-headsets var två saker tydligt, inside-out-tracking är vägen framåt och att HTC Vive inte längre är herre på täppan. Redan när Vive Cosmos lanserades fick vi löften om att plattformen skulle kunna konfigureras med nya frontplattor, däribland en som skulle göra trackingen kompatibel med Valves lighthouse-teknik. Genom ett hyfsat rörigt pressmeddelande fick vi idag en första glimt om hur Cosmos-familjen av enheter kommer att se ut framöver.

HTC Vive Cosmos Play

HTC Vive Cosmos XR

HTC Vive Cosmos Elite med stöd för Valve-basstationerna

Tre grejer är på gång och det kanske mest intressanta är instegsmodellen HTC Cosmos Play, som fimpar två av se sex tracking-kamerorna och får ett billigare (icke än kommunicerat) pris. Sedan har vi Cosmos XR, som både kan köpas som komplett headset men också som uppgraderingskit till nuvarande Cosmos (frontplattorna, du vet). XR-namnet syftar på att det genom extra kameror får utökad stöd för passthrough och augmented reality.

Slutligen ser vi också produktnamnet Cosmos Elite vilket helt enkelt syftar på att kitet (eller frontplattan) har stöd Valves VR-basstationer (tidigare kallade lighthouse), både version 1.0 och 2.0, och inside-out-tracking. Detta kommer att säljas i både paket för drygt 11 000 kr där Valve-basstationer och de gamla Vive-kontrollerna kontrollerna ingår, samt som fristående frontplatta för 2 500 kr, kompatibel med både Cosmos Play och förra årets modell.

Glasklart, eller hur?